VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

R. Moldova – exemplu pentru întreaga lume la capitolul politici demografice

Un raport global UNFPA oferă exemplul Republicii Moldova la capitolul politici demografice care susțin femeile să aibă numărul dorit de copii. Potrivit studiului SWOP, Republica Moldova oferă un exemplu elocvent la capitolul politici legislative axate pe drepturile oamenilor în ceea ce privește atingerea fertilității dorite. Astfel, noile politici demografice vin să susțină femeile să combine cu succes serviciul, viața de familie și creșterea copiilor.

Raportul examinează tendințele fertilității în lume și factorii care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii. Studiul arată că Republica Moldova, înregistrând una dintre cele mai rapide scăderi ale populaței la nivel global, în special din cauza migrației — de la 4,5 milioane la începutul anilor 1990 până la 2,6 milioane în 2022, cu sprijinul experților și partenerilor (inclusiv UNFPA), a adoptat o abordare axată pe consolidarea rezilienței demografice.

Astfel, noile politici demografice bazate pe dovezi vin să susțină femeile să combine cu succes serviciul, viața de familie și creșterea copiilor. Asta pentru ca, treptat, să fie reduse inegalitățile de gen, să existe condiții îmbunătățite în țară, iar mai puțini oameni să fie nevoiți să migreze.

Spre exemplu, au fost introduse opțiuni noi pentru părinți pentru a-i susține să aibă numărul dorit de copii: posibilitatea de a alege să primească indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului timp de un singur an, timp de 2 sau 3 ani; a fost extinsă perioada în care poate fi solicitat concediul paternal de 14 zile, a fost introdusă posibilitatea nouă pentru mamă și tată de a împărți concediul de îngrijire până la vârsta de 3 ani și de a sta pe rând cu copilul, dar și posibilitatea de a solicita program flexibil de muncă în coordonare cu angajatorul ș.a.

Fapte și cifre cheie din Raportul privind Starea Populației Lumii 2023:

  1. 2/3 din populația mondială trăiește într-un mediu în care fertilitatea este sub pragul de înlocuire;
  2. Rata mondială a fertilităţii va scădea sub 2,1 în jurul anului 2050;
  3. În următorii peste 25 de ani, 2/3 din toată creșterea populației va fi determinată de creșterea anterioară, adică nu va fi afectată de schimbările de fertilitate;
  4. Datele demografice globale se schimbă rapid: 2/3 din populația lumii trăiește în medii cu o fertilitate scăzută, în timp ce opt țări vor reprezenta jumătate din creșterea populației mondiale preconizată până în anul 2050 (Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită Tanzania), ceea ce va schimba dramatic clasamentul mondial al celor mai populate țări;
  5. Potrivit unui studiu recent al ONU, o paritate de gen mai mare pe piața forței de muncă ar contribui mai mult la susținerea economiilor în curs de îmbătrânire și a societăților cu fertilitate scăzută decât stabilirea obiectivelor pentru femei de a avea mai mulți copii.

În raport se recomandă insistent guvernelor să implementeze politici care să aibă în prim plan egalitatea de gen și drepturile omului, cum ar fi programele de concediu parental, reducerile de taxe pentru persoanele care au copii, politicile care promovează egalitatea de gen la locul de muncă și accesul universal la sănătate și drepturi sexuale și reproductive.

Acestea oferă o formulă demonstrată care va aduce dividende economice și va determina societăți reziliente, capabile să se dezvolte indiferent de modul în care se produc schimbările demografice.

În luna noiembrie 2022, populația globului a atins cifra de 8 miliarde de oameni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.