VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova a pierdut încă un dosar la CtEDO și riscă să achite daune de milioane de euro. Litvinenco: Voi sesiza Procuratura

Republica Moldova riscă să achite despăgubiri de câteva milioane de euro. Asta după ce ieri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat o hotărâre în cauza Theo National Construct vs. Republica Moldova.

În Hotărârea de ieri, în cauza Theo National Construct vs. Republica Moldova, CtEDO a conchis că hotărârile adoptate de către judecătorii moldoveni au fost abuzive. CtEDO a descris în detaliu cum materialele unui dosar au fost manipulate, pentru a face posibilă adoptarea unei soluții judiciare în favoarea unei persoane. Ca urmare a acestui abuz, Republica Moldova riscă să achite despăgubiri de câteva milioane de euro”, anunță ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul subliniază că va sesiza Procuratura Generală privind hotărârile abuzive adoptate de judecătorii moldoveni pe acest caz.

Interesant este că Hotărârea CtEDO a fost adoptată cu vot unanim, adică niciunul din cei 7 judecătorii ai CtEDO nu a avut dubii cu privire la textul hotărârii, ceea ce confirmă implicit cât de evident a fost abuzul. Având în vedere votul unanim în favoarea hotărârii, contestarea ei nu cred că are șanse de succes.

Voi sesiza de îndată procuratura în vederea investigării circumstanțelor descrise în hotărârea CtEDO și sper că această investigație va fi efectuată în mod prioritar. De asemenea, sper că procurorii vor examina implicarea atât a fostului politician, cât și a tuturor judecătorilor care au adoptat hotărâri, dar și a altor persoane implicate. Anume aceștia și nu contribuabilii onești trebuie să plătească pentru daunele aduse”, a mai comentat ministrul.

Menționăm că preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a menționat că aceasta este una din cele mai dure hotărâri pe care le-a citit.

”Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunțat una din cele mai dure hotărâri pe care le-am citit vreodată. Ea a constatat că un judecător moldovean a falsificat materialele unui dosar civil, pronunțând o hotărâre „arbitrară” (termen foarte rar folosit de CEDO). Deși toate argumentele prezentate la CEDO au fost invocate și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), CSJ a menținut soluția arbitrară fără cel puțin să le menționeze (nu mai spun de combaterea acestora)”, a comentat Vladislav Gribincea.

Menționăm că conform unei hotărâri CtEDO, Guvernul Republicii Moldova ar putea fi obligat să achite peste trei milioane de euro daune materiale unei firme de construcții din România, asta după ce un judecător moldovean ar fi falsificat materialele unui dosar civil. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.