VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova a devenit membru al Mecanismului de protecție civilă al UE

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că de la începutul acestui an, Republica Moldova este oficial membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene – o inițiativă de coordonare în situații de criză și pericole naturale. 

„Acum, pompierii și salvatorii noștri vor coopera cu statele membre ale UE și alte nouă țări participante, pentru a îmbunătăți sistemele de prevenire, de pregătire și de reacție la dezastrele naturale și cele provocate de om”, a menționat Dorin Recean.

Șeful Executivului a afirmat că până a deveni membru cu drepturi depline, țara noastră a beneficiat deja de sprijin prin intermediul acestui mecanism. Astfel, potrivit oficialului, de la începutul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, am primit 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale, ajutor medical și produse alimentare pentru refugiații ucraineni. Au fost mobilizate echipamente medicale din rezervele medicale rescEU și finanțate proiectele umanitare ce sprijină refugiații vulnerabili din Ucraina.

Participarea în cadrul Mecanismului de protecție civilă face parte din eforturile guvernării de integrare europeană și va crește nivelul securității țării și siguranței cetățenilor noștri, precizează premierul.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat la Chișinău, la 29 septembrie 2023.

Mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene a fost înființată în anul 2001 pentru a încuraja cooperarea între autoritățile de protecție civilă din întreaga Europă. În cei peste 20 de ani de funcționare, mecanismul a fost activat în diverse situații de urgență din întreaga lume. De la cutremure la incendii, de la furtuni tropicale la dezastre provocate de om și până la pandemia COVID-19.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.