VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor a fost ales Dumitru Obadă

Fostul agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Dumitru Obadă, a fost ales, azi, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Obadă a fost singurul candidat care a depus o cerere pentru a ocupa funcția de președinte. În cadrul unui vot secret, acesta a obținut nouă voturi și a fost numit președinte al CSP pe o perioadă de 2 ani.

„Este un semnal ferm din partea fiecăruia dintre voi că toți ne dorim schimbarea spre bine. Votul de astăzi demonstrează încă o dată angajamentul pe care ni l-am asumat. Să începem activitatea cu dreptul, nu este un mandat ușor, provocări vor fi, dar cu siguranță le vom depăși”, a declarat Dumitru Obadă în timpul primei ședințe a noii componențe a CSP, citat de Ziarul de Gardă.

Dumitru Obadă este procuror din anul 2012. Pe 29 aprilie 2021, el a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, pentru un mandat de 5 ani. În iunie 2022, Obadă a fost desemnat de Executiv la funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CEDO, iar la mijlocul lunii decembrie 2023 și-a dat demisia.

Noul președinte al CSP indică în declarația de avere și interese personale că în 2022 a ridicat 170 716 de lei de la Ministerul Justiției și 198 028 de lei de la Procuratura Generală, dar și peste 89 de mii de lei și 6978 de euro din activitatea didactică, științifică și de creație.

Familia Obadă deține, din 2019, trei camioane de model Ford Transit și un automobil ​​Volvo XC 90, fabricat în 2014, a cărui valoare indicată este de 400 de mii de lei. Cele trei camioane au fost date anul trecut în locațiune firmei SRL „Şapte Spice”, bugetul familiei Obadă fiind majorat astfel cu circa 283 de mii de lei. Din 2020, în garajul procurorului se regăsește și un automobil Toyota RAV 4, fabricat în 2020, care l-a costat 507 mii de lei.

Familia Obadă deține trei case, două apartamente și alte averi imobile, conform actului său de avere. Una dintre case are 192 de metri pătrați, dată în exploatare în 2017 și evaluată la circa 2,3 milioane de lei.

Soția procurorului este una dintre fondatoarele unei fabrici de panificație, deținând 25% din companie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.