VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

PSRM și PCRM, în apărarea CSI: Retragerea din organizație reprezintă o crimă față de economie

Comuniștii și socialiștii moldoveni au ieșit în apărarea Comunității Statelor Independente și a relațiilor economice cu această structură. Deputații din Blocul PCRM-PSRM susțin că retragerea din CSI reprezintă o greșeală strategică și o crimă față de economia națională.

Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că inițiativa actualei guvernări de retragere a Republicii Moldova din CSI va afecta sute de mii de moldoveni.

”Ieșirea Republicii Moldova din CSI constituie o greșeală strategică și o crimă împotriva sectorului real al economiei și al cetățenilor țării. Atunci când guvernarea nu poate face față la problemele sociale, economice, la tarifele din sectorul energetic, plasează subiecte ce nu au nimic în comun cu interesele cetățenilor. Ei au calculat efectul economic de la ieșirea Moldovei din CSI? Ce vor face zecile de mii de gospodării, sutele de mii de angajați din agricultură, ale căror produse, în proporții de 70-80 la sută, ajung pe piața CSI? Ce vor face sute de mii de cetățeni care lucrează sau locuiesc în Rusia și sunt protejați de niște acorduri în domeniul migrației, care se bucură de regimul fără vize?”, se întreabă Igor Dodon.

Iar deputatul comunist Oleg Reidman susține că prin această inițiativă va fi afectat comerțul extern.

”Volumul exporturilor noastre în CSI este destul de consistent și stabil și nu vorbim doar de exportul în Rusia, Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, care sunt parteneri siguri și de la care putem miza pe reciprocitate. De exemplu, să obținem îngrășăminte din est. La nivel de CSI sunt elaborate legi-model în diferite sectoare, ce pot fi un imbold pentru modificarea legislației naționale și dezvoltarea economiei noastre”, a declarat Oleg Reidman.

Amintim, ieri, demersul șefului legislativului, Igor Grosu, prin care cere retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI, a fost trimis Guvernului. Inițierea procedurii a fost decisă de majoritatea membrilor Biroului permanent al Parlamentului în data de 19 mai, după un anunț făcut de șeful legislativului.

În data de 15 mai, Igor Grosu a declarat că va face toate demersurile necesare către premierul Dorin Recean pentru a denunța acordul cu CSI, după care, treptat, Republica Moldova urmează să anuleze toate convențiile, înțelegerile și alte acorduri semnate cu această structură ”creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține fostele țări sovietice în sfera ei de influență”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.