VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

PSRM, despre legea privind taxa de stat: O limitare a dreptului constituțional al cetățenilor privind accesul la justiție

Proiectul de lege privind taxa de stat, aprobat în prima lectură la data de 29 decembrie 2022, reprezintă o limitare a dreptului constituțional al cetățenilor privind accesul la justiție. De această opinie este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Într-un briefing de presă, deputatul Adrian Lebedinschi a declarat că proiectul dat contravine art. 20 din Constituție, cadrului juridic național și internațional în domeniu.

Potrivit deputatului, introducerea nejustificată a unor noi taxe de stat și o creștere a celor vechi va afecta direct cetățenii de rând, care, din lipsa resurselor financiare, nu se vor putea adresa în instanțele de judecată pentru a-și apăra drepturile, iar sistemul de justiție va fi discreditat.

”Proiectul de lege privind taxa de stat este o încercare de a compensa incompetența managerială a guvernării în implementarea politicii social-economice și de a crește veniturile bugetare din contul populației sărăcite de PAS”, a subliniat Adrian Lebedinschi.

Socialistul a menționat că PSRM insistă pe instituirea moratoriului asupra adoptării proiectului de Lege nr. 484 din 27.12.2022 privind Legea taxei de stat, în scopul respectării Legii nr. 100/2017 privind actele normative, a Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional și a excluderii din proiectul Legii taxei de stat a normelor care instituie perceperea taxelor de stat, care afectează grav dreptul privind accesul la justiție, reduc la zero esența acestui drept și implicit, desființează Statul de Drept.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.