VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Proteste în Georgia după ce țara a reluat zborurile cu Rusia

Reluarea zborurilor între Rusia și Georgia, după o pauză de patru ani a generat proteste la Tbilisi. Prima cursă care a aterizat în capitala georgiană a fost întâmpinată de manifestanți cu pancarte pe care scria: „Nu sunteți bineveniți". Mai multe îmbrânceli au avut loc între protestatari și forțele de ordine care au fost aduse să păzească aeroportul, iar unii dintre manifestanți au fost reținuți de poliție, transmite BBC.

Protestatarii au adus cu ei și steaguri ale Ucrainei, pe lângă cele ale Georgiei și Uniunii Europene. Prima cursă a companiei Azimuth Airlines, care a reluat zborurile directe, a avut loc vineri, la câteva zile după ce guvernul georgian a aprobat reluarea zborurilor, după ce și Rusia a luat o măsură similară.

„Beneficiari sunt cetățenii noștri care, altfel, trebuie să facă un ocol și să plătească triplu", a declarat Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ Visul Georgian.

Președintele proeuropean al Georgiei, Salome Zurabishvili, a denunțat „o altă provocare rusă”.

Guvernul din această țară susține că un milion de cetățeni georgieni locuiesc în Rusia și pot beneficia de aceste zboruri. Însă, potrivit registrelor rusești, doar 114.000 de georgieni ar locui aici.

Decizia de reluare a zborurilor a fost contestată de peste 100 de organizații din Georgia, care spun că această măsură este „un sabotaj direct" pentru aspirațiile acestei țări de a intra în Uniunea Europeană.

La bordul primului avion aterizat la Tbilisi s-a aflat o delegație a unui ONG care militează pentru relațiile și afacerile între Rusia și Georgia, au relatat mass-media ruse.

SUA avertizează că "darurile" lui Putin au un preț

Decizia de reluare a zborurilor a venit după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret în care a anulat interzicerea zborurilor directe luată în 2019, ca răspuns la protestele anti-rusești din Tbilisi.

Rusia a ridicat și restricții vechi de două decenii, permițând cetățenilor georgieni să viziteze țara timp de 90 de zile fără viză.

Chiar și așa, între cele două țări nu există relații diplomatice oficiale.

Rusia și Georgia au fost implicate într-un război în 2008, iar o cincime din teritoriul georgian recunoscut la nivel internațional rămâne sub ocupație rusească.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.