Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău reduce cheltuielile pentru întreținerea instituțiilor de învățământ, iar banii ar putea fi redistribuiți pentru construcții capitale. Municipalitatea are nevoie de a construi noi grădinițe și școli, a precizat Ruslan Verbițchi, consilier în fracțiunea Partidului Platforma DA din CMC în cadrul dezbaterii publice : „Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – stadiul actual, rezultate și planuri de viitor”, organizate la Agenția de presă IPN.
Potrivit consilierului municipal, eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ trebuie să rămână o prioritate pentru că „siguranța copiilor și confortul lor este cel mai important”.
Costurile care sunt la întreținerea școlilor, grădinițelor vor fi reduse la circa 40%. Prin proiect se schimbă și instalarea sistemului de iluminat LED și aici se produce cea mai mare economie în instituțiile școlare și preșcolare. Acum clădirile din proiect se izolează pe exterior, la fel și acoperișurile, subsolurile, se înlocuiește tâmplăria, se înlocuiesc sistemele termice, reabilitează sistemele inginerești și altele.
„Gestionarea clădirilor este importantă. Dacă vorbim de clădirile noi care sunt construite, ele deja sunt izolate și au eficiența energetică. Sunt importante și clădirile administrației publice locale pentru că într-adevăr Primăria are nevoie și ea de aceste proiecte, pentru că direcțiile, întreprinderile municipale tot au anumite costuri pentru întreținerea lor. Acest proiect ne va permite să economisim. Acești bani îi putem redistribui în reconstrucția curților, terenurilor de joacă pentru copii, parcurilor”.
„După ce va fi finalizat acest proiect, aș face un calcul economic și o statistică privind beneficiile pe care are și le-aș trimite guvernării și vreau să văd ce răspuns vor da ei. Și vom ști cu siguranță dacă ei sunt gata să investească pentru a economisi banii locuitorilor din municipiul Chișinău”, a mai spus consilierul municipal, convins că autoritățile centrale ar trebui să se implice și să susțină proiecte de acest fel.
Proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor instituțiilor publice din municipiul Chișinău” prevede măsuri de profil pentru 14 instituții de învățământ secundar, 5 grădinițe și 3 spitale din capitală.