VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Programul „Satul European” pentru următorii cinci ani, supus consultărilor publice

Programul „Satul European” pentru următorii cinci ani, care prevede proiecte de dezvoltare a infrastructurii localităților, a fost supus consultărilor publice.

Programul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor prin implementarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare, de instalare a iluminatului public, construcția sau reparația clădirilor publice, dar și atragerea investițiilor în localitățile din țară.

Amintim, ediția programului pentru acest an a fost anunțată de ministrul Andrei Spînu în luna decembrie 2023.

Noutatea Programului pentru anul 2024 este că prioritate absolută vor avea proiectele de reabilitare a sistemelor de apă, aceasta fiind și una dintre prioritățile Planului Național al Guvernului „Construim Moldova Europeană”, dar și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+. Astfel, primăriile, mai mici sau mai mari, vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților. 

De asemenea, primăriile vor putea aplica pentru proiecte de reabilitare și instalare a iluminatului public, construcția sau reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile etc.

Pentru toate aceste măsuri, localitățile care au până la 1500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la 1 mil. de lei fără contribuție, iar satele cu o populație mai mare de 1500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la 3 mil. lei fără contribuție sau de până la 10 mil. lei, cu o contribuție de minim 15% din partea localității.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.