VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Procurorii au demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, în dosarul „frauda bancară”

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 7 septembrie, că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Având în vedere modificările de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, informăm că, Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Pe 22 august procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir.

Așadar, în ședința din 6 septembrie 2022, avocatul învinuitului Plahotniuc Vladimir, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Prin urmare, în ședința de mâine 08 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate.

În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Plahotniuc Vladimir a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Într-un alt caz investigat de Procuratura Anticorupție, la 06 septembrie 2022, de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a fost aplicată deja procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului. În acest sens, judecătorul a admis demersul procurorului și a eliberat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Precizăm că, cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au demarat urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale ale doi cetățeni, care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova.

Citiți și: Magistrații francezi au aplicat sechestru asupra unui imobil deținut de ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 83 de milioane lei

Așadar, cei doi cetățeni sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de vice ministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și în acest sens au pretins inițial suma de 150 000 euro, după care au primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă în sumă de 50 000 euro.

Prin urmare, în noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților, cauza penală la acest moment în privința acestuia fiind în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.

În condițiile date, având în vedere modificările de ordin legislativ operate, procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Fostul lider al PDM, care a plecat din R. Moldova în iunie 2019, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară.

În ianuarie curent Procuratura Anticorupție anunța că Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de frauda bancară, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare, după cum urmează: Crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), Escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.