Ministerul Justiției a formulat o cerere de extrădare în adresa autorităților din Israel, susține Procurorul anticorupție, Octavian Iachimovschi. Acesta a dezmințit informațiile vehiculate în spațiul public precum că statul Israel nu-și extrădează propriii cetățeni, menționând că sunt precedente în acest sens.
Invitat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi spune că deja depinde de abilitățile autorităților de la Chișinău de a convinge statul Israel de necesitatea extrădării olihargului Ilan Șor.
„Colegii de la Ministerul Justiției ne-au solicitat o copie a dispozitivului deciziei, deja d-lor urmează să fie în legătură cu autoritățile similare competente din Israel pentru a decide asupra eventualității procedurii de extrădare. Eu personal am găsit două cazuri în care Israelul și-a extrădat propriii cetățeni, cel puțin, un caz a fost în Federația Rusă. Nu am să spun exact când, dar probabil în ultimii 15 ani. Deja depinde de autoritățile Republicii Moldova dacă vor convinge statul Israel că dl Șor trebuie extrădat în Republica Moldova. Legislația statului Israel prevede anumite nuanțe, așa că dl Șor poate să aleagă, în cazul în care decizia rămâne definitivă, executorie, ulterior irevocabilă, după Curtea Supremă, dl Șor poate să aleagă, în eventualitatea rămânerii irevocabile a acestei decizii, locul unde să ispășească pedeapsa cu închisoarea”, a spus procurorul Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Procurorul Octavian Iachimovschi susține că nu este necesară decizia Curții Supreme de Justiție pentru ca Ilan Șor să fie arestat și dus la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa, întrucât decizia Curții de Apel este executorie.
Menționăm că oligarhul fugar, Ilan Șor, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. O decizie în acest sens a fost pronunțată la 13 aprilie, de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău.