VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procuratura Generală îi pregătește un dosar penal pentru trădare de patrie lui Igor Gorgan

Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești.

Astăzi, 6 iunie, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns, după care procurorii vor decide dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului Penal – „trădare de patrie”, afirmă sursele Europei Libere din ambele instituții.

Pe 5 iunie, reprezentanții SIS au spus că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate într-o investigație jurnalistică, publicată în aceeași zi de „The Insider”.

Autorii investigației susțin că au intrat în posesia corespondenței de pe Telegram a lui Gorgan cu colonelul directoratului principal de spionaj din Rusia, Aleksei Makarov.

Din mesaje reiese că Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din R. Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

SIS a mai spus că „ține în vizor” riscurile de securitate și că va acționa pentru a preveni potențiale crize și tentative de imixtiune externă în afacerile interne ale R. Moldova.

Persoanele cu care a discutat Europa Liberă afirmă că acest caz se va afla „sub controlul personal” al noului procuror general Ion Muntean, iar Procuratura intenționează să lucreze „cu promptitudine” pentru a nu pierde ocazia de a-l reține pe generalul Gorgan.

Într-un comentariu oficial oferit Europei Libere, Procuratura spune că „a luat act și examinează veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public”.

Tot ieri, Președinția a anunțat că îi va retrage lui Gorgan toate distincțiile de stat și gradele militare. „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”, a comentat Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei Maia Sandu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.