VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Procuratura Anticorupție, precizări privind probele video și audio dispărute din dosarul Platon

Un CD cu înregistrări video şi audio, care-l incriminează pe Veaceslav Platon de corupere a mascaţilor din batalionul „Pantera” a dispărut din dosar.

Într-un comunicat remis presei, Procuratura Anticorupție respinge orice acuzație privind implicarea în dispariția CD-urilor cu înregistrări video și audio din cadrul cauzei penale aflate pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Afirmațiile lui Veaceslav Platon despre faptul că informațiile ce se conțin pe dispozitivele electronice sunt false, nu corespund realității și sunt o modalitate de apărare și denigrare a imaginii Procuraturii, ori, anterior instanțele de judecată au recunoscut probele în cauză ca fiind pertinente și concludente în confirmarea vinovăției aduse lui Veaceslav Platon”, subliniază Procuratura Anticorupție.

Totodată, PA accentuează că probele video și audio „au fost transmise instanței odată cu transmiterea cauzei pentru examinare acesteia în fond, respectiv păstrarea lor nu ține de competența Procuraturii Anticorupție”.

„Pentru a nu tergiversa procesul penal, la ședința din 2 mai, acuzatorul de stat a solicitat instanței de a fi prezentate alte probe până la identificarea probei lipsă”, se mai arată în comunicat.

Totodată, instituția vine cu următoarele precizări:

„La 20 mai 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală în care Veaceslav Platon și alți doi inculpați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de tentativă a escrocheriei în proporții deosebit de mari. Conform materialelor, Platon, fiind și gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni al companiilor de asigurare S.A. „AsitoKapital”- România, S.A. ,,Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group”, deținute prin intermediul persoanelor terțe, în perioada septembrie - decembrie 2016, a organizat şi dirijat comiterea infracţiunii de sustragere prin escrocherie în proporții deosebit de mari, a activelor entității menționate, implicând în comiterea faptei infracționale alte persoane în calitate de autori.

La 30 iunie 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de corupere activă de către Platon. Acesta a avut discuții cu persoanele publice din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială ,,Pantera” al DIP al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, promițându-le apartamente în mun. Chișinău, automobil după alegerea personală, sau mijloace financiare în sumă de 5000 euro, pentru efectuarea controlului corporal superficial, permisiunea anumitor acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor dintre Platon şi avocați, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil.  Cele două cauze au fost conexate într-o singură procedură.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300.000 lei, precum și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau a exercita anumită activitate economică pe un termen de 3 ani.

Prin Decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău, din 14 decembrie 2018, instanța de apel a  casat sentința, în partea stabilirii pedepsei lui Platon, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul persoanelor juridice, în sistemul bancar și a exercita activități de antreprenoriat pe un termen de 5 ani.

Ulterior, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 29 octombrie 2019, a fost casată total decizia Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2018, şi dispusă rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, în alt complet de judecată. În asemenea circumstanțe, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 30 ianuarie 2020, a fost dispusă rejudecarea cauzei de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un alt complet de judecată.

Pe parcursul procesului penal, Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, astfel încât, la demersul acuzatorului de stat, la 12 august 2021, instanța a dispus aplicarea măsurii preventive – arestarea preventivă (în contumacie) și anunțarea numitului în căutare.   

În cadrul ședinței de judecată din 2 mai 2023, instanța a stabilit lipsa purtătorului de informații pe care sunt înregistrate imagini video și audio ce demonstrează vinovăția lui Platon de comiterea infracțiunii de corupere activă.

Mijloacele materiale de probă la care se face referire, au fost transmise instanței odată cu transmiterea cauzei pentru examinare acesteia în fond, respectiv păstrarea lor nu ține de competența Procuraturii Anticorupție. Pentru a nu tergiversa procesul penal, la ședința din 02 mai, acuzatorul de stat a solicitat instanței de a fi prezentate alte probe până la identificarea probei lipsă.

La moment sunt întreprinse măsuri în vederea stabilirii locului aflării mijloacelor materiale de probă.

În prezent, Procuratura Anticorupție reprezintă acuzarea de stat în trei cauze penale pe mai multe capete de acuzare ce-l vizează pe Veaceslav Platon. La fel, numitul Platon este vizat în alte cauze penale ce se află la etapa de urmărire penală”.

Citește și: VIDEO/ Probele care dovedesc că Veaceslav Platon a corupt mascaţii din batalionul „Pantera” au dispărut din dosar: Cum explică judecătorul

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.