VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prioritățile pentru negocierile cu UE, discutate de Igor Grosu cu demnitari UE și din afara comunității

Prioritățile privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost discutate de șeful legislativului, Igor Grosu, cu omologii săi din Ungaria și Malta, iar consolidarea relațiilor parlamentare și economice au fost abordate cu șefii parlamentelor din Norvegia și Armenia.

Cu președintele Parlamentului Norvegiei, Masud Gharahkhani, Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru decizia de a deschide pentru prima dată un oficiu diplomatic al Norvegiei la Chișinău – un nou pas important în fortificarea relațiilor bilaterale.

„În ultimii ani, avem o cooperare strânsă în domenii economice sau energetice. Norvegia a fost alături de noi și ne-a sprijinit în depășirea crizelor și în eforturile țării noastre de a construi un stat de drept”, a declarat Igor Grosu.

În cadrul conferinței din Palma de Mallorca, Igor Grosu a discutat și cu omologul său din Ungaria, Laszlo Kover, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul Ungariei în deschiderea negocierilor cu UE.

„Autoritățile de la Chișinău sunt determinate să avanseze rapid pe capitolele de negociere și să facă Moldova un partener de încredere în blocul european”. Oficialii au vorbit și despre extinderea relațiilor bilaterale și dezvoltarea noilor oportunități de cooperare. Igor Grosu a remarcat că, în acest an, compania ungară „Wizz Air” a revenit în Moldova cu două curse noi, spre Budapesta și Veneția, fapt care va spori relațiile economice și de turism.

Despre consolidarea relațiilor parlamentare Igor Grosu a vorbit și cu șeful Parlamentului Maltei, Angelo Farrugia.

„Țările UE pot conta pe seriozitatea cu care Moldova își va îndeplini obligațiile în procesul de aderare. Ca și Malta, Moldova este o țară mică și poate învăța din experiența colegilor, care, de asemenea, au avut de realizat reforme importante în justiție și în lupta cu corupția. Am fost asigurat că putem conta pe tot sprijinul necesar în alinierea legislației naționale la acquis-ul comunitar”.

Iar la întrevederea cu omologul din Armenia, Alen Simonian, au fost abordate aspecte ce țin de evoluțiile geopolitice recente din regiune, Igor Grosu reiterând că Republica Moldova își menține ferm poziția de susținere a Ucrainei și de condamnare a războiului barbar al Rusiei. Igor Grosu a declarat că țara noastră este în plin proces de reformare, având scopul de a se alinia unei lumi unde domnește pacea și bunăstarea.

Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană reunește președinți ai parlamentelor din UE, conducerea Parlamentului European și președinți ai parlamentelor țărilor candidate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.