VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Pentru 2023, Consiliul pentru Egalitate raportează un caz din 10 privind eventuale discriminări

În 2023, Consiliul pentru Egalitate, condus de Ian Feldman, a recepționat 261 de plângeri privind eventuale fapte de discriminare. Potrivit Parlamentului, în urma examinării plângerilor, consiliul a constatat faptul discriminării în 27 dintre ele.

„În restul cazurilor, plângerile au fost declarate inadmisibile, pentru că nu întruneau elementele constitutive ale discriminării, au fost depuse cu încălcarea termenului de prescripție sau nu țineau de competența Consiliului”, se arată în comunicatul legislativului

Datele prezentate arată că 55% dintre autorii plângerilor sunt bărbați. De asemenea, numărul locuitorilor din mediul rural, care s-au plâns de presupuse fapte de discriminare, este în descreștere. În 2022, indicatorul înregistrat a fost de 39%, iar în 2023 – a scăzut până la 21%.

Respectiv, faptele de discriminare au vizat accesul la bunuri și servicii disponibile publicului, câmpul muncii, lezarea demnității sau justiția. Comparativ cu anii precedenți, în anul 2023 nu au fost emise decizii de constatare în domeniul educației.

Raportul mai conține informații despre implementarea recomandărilor formulate de Consiliul pentru egalitate în 2022. Respectiv, din 95 de recomandări, doar 21 % au fost implementate, iar 50 % au fost contestate. În acest context, la ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor statului care au primit aceste recomandări. Participanții s-au referit la procesul de implementare a recomandările formulate.

„Comisia a colaborat intens cu instituția națională de protecție a drepturilor omului pe mai multe aspecte, inclusiv exercitării funcțiilor de bază – controlul parlamentar și creație legislativă. Unele recomandări au devenit, în timp, legi, datorită inițiativelor legislative elaborate de membrii Comisiei și votate de Parlament”, a declarat președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.