VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prioritățile MEC pentru 2023: Manuale noi, finanțări mai consistente pentru școli și grădinițe

În anul 2023, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își propune mai multe priorități, printre care revizuirea mecanismelor de finanțare a instituțiilor de învățământ de la toate ciclurile de studii, editarea a 47 de titluri de manuale școlare, revizuirea coeficientul de finanțare per elev în școlile predare în limba rusă.

Proiectul Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023 și cel al Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025 au fost supuse consultărilor publice marți, 17 ianuarie cu participarea reprezentanților instituțiilor de învățământ și de cercetare, ai sindicatelor și partenerilor de dezvoltare. 

O altă prioritate în Planul de activitate a Guvernului pentru anul 2023 în domeniul educației, cercetării, tineretului și sportului este dezvoltarea unor sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, având ca scop reducerea birocrației din domeniu.

La capitolul învățământ general, se planifică editarea a 47 de titluri de manuale școlare, inclusiv 22 de titluri traduse, care să corespundă actualelor programe educaționale și cerințelor timpului. Urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă, a anunțat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării. 

În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive, mobilier ș.a. O altă intervenție vizează dezvoltarea învățământului dual, atât în sistemul de învățământ profesional tehnic, cât și în cel  universitar. Învățământul dual presupune însușirea unei profesii simultan în școli profesionale sau centre de excelență și întreprinderi. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de  stimulente pentru cadrele didactice, urmând să fie majorate și bursele elevilor.

Potrivit reprezentanților ministerului, în învățământul superior, intervențiile prevăzute în Planul de activitate a Guvernului pentru anul 2023 pun accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. În acest sens, se lucrează la elaborarea unui sistem informațional pentru piața muncii, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, în luna aprilie urmează să fie finalizat un studiu amplu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova. „Acest studiu ne va spune în ce profesii pregătim absolvenți, pentru cine, ce salarii vor avea la prima angajare, scopul final fiind adaptarea studiilor universitare la cerințele pieții muncii”, a declarat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerul Educației și Cercetării.

De asemenea, în anul 2023 Ministerul Educației și Cercetării își propune să adopte Programul național pentru educația incluzivă și Programul de studiere a limbii române pentru minoritățile naționale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.