VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Primarul de Comrat: Trebuie să fim patrioți și să cunoaștem limba de stat

Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat a declarat că găgăuzii tot trebuie să fie patrioți ai Republicii Moldova și trebuie să cunoască limba română. Totodată, primarul a menționat că Guvernul Republicii Moldova nu se implică suficient în promovarea limbii române și nu implimentează programe de învățare a acesteia în instituțiile de învățământ din UTA Gagauz-Yeri.

Serghei Anastasov afirmă că limba română trebuie învățată încă din copilărie, la grădinițe și la școli, iar în acest sens, trebuie să fie implementat un program al Republicii Moldova.

Potrivit primarului, doar România a dat bani pentru deschiderea primelor școli cu predare în limba română, iar Guvernul Republicii Moldova a finanțat doar lucrările de finisare a construcției Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat.

„Eu cred că și din partea guvernului nu s-a făcut tot ceea ce ar fi trebuit, numai România a dat bani pentru deschiderea primelor școli cu predare în limba română, nu Guvernul Republicii Moldova. De la R. Moldova au venit numai 5 milioane de lei pentru terminarea construcției Liceului „Mihai Eminescu”. Grație Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), am implementat în grădinițe programele de învățare simultană a limbilor română și găgăuză și copiii care frecventează acum grădinițele cunosc, vorbesc învață limba română, dar cei care sunt în vârstă n-au cum să mai învețe, că după 50 de ani omul nu mai are posibilitate”, a spus Serghei Anastasov.

Primarul declară că în Comrat sunt foarte mulți copii care doresc să studieze la instituții cu predare în limba română însă nu sunt suficiente locuri.

„Doritori sunt, nu avem locuri suficiente la Liceul „Mihai Eminescu”, acum se construiește adăugător spațiu pentru încă 300 de copii. Foarte puțini sunt cei care sunt împotriva limbii de stat, chiar și acei care n-o cunosc spun că „noi trebuie să cunoaștem limba de stat”. Eu totdeauna le spun: „Cum tătarii în Rusia n-au să vorbească în limba rusă? Dacă-i tătar, vorbește limba tătară dar și limba rusă, așa și noi, dacă suntem de origine găgăuză, trebuie să cunoaștem în primul rând limba găgăuză și după asta neapărat și limba de stat”, a declarat primarul municipiului Comrat.

Edilul de Comrat spune că dacă o persoană dorește să ajungă într-o funcție de stat în Republica Moldova, neapărat trebuie să cunoască limba română.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.