VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Primarul de Comrat: Nu avem fonduri să majorăm salariile cu 1300 de lei

Primăria din Comrat nu va oferi angajaților sporul salarial în valoare de 1300 de lei, anunțat anterior de Guvern. Potrivit primarului municipiului Comrat, Serghei Anastasov, în timp ce autoritățile centrale au anunțat majorări de salarii cu 1300 de lei, primăriile au fost lăsate să se descurce singure.

Edilul de Comrat spune că n-are fonduri pentru a majora lefurile bugetarilor și acuză Guvernul că a încălcat legea atunci când a aprobat majorări salariale fără acoperire financiară, notează IPN. Potrivit legii bugetului de stat, în anul 2023 tuturor bugetarilor li se acordă un spor salarial în valoare de 1300 de lei.

Potrivit primarului municipiului Comrat, Guvernul a solicitat primăriilor să majoreze salariile funcționarilor, însă fără a aloca bani din bugetul de stat în acest sens.

„Dacă se majorează bugetul primăriilor cu 20%, doar atunci putem majora bugetul salariaților tot cu 20%, nu cu 100%. Acum trebuie să găsim 1300 de lei ca să-i plătim angajaților. Noi nu avem bani pentru așa ceva. Unde să-i găsim? Să ne punem ochelari și să-i căutăm? Noi nu avem posibilitatea să venim cu această majorare. Avem nevoie de peste 5 milioane de lei, avem nevoie de alte 2 milioane lei, bani pe care-i achităm structurilor statului. În total, sunt 7-8 milioane de lei. De unde să-i luăm? Nu majorăm salariile, nu avem posibilitate. Guvernul a încălcat legea care prevede că dacă nu sunt bani, nu trebuie să existe majorări de salarii”, a spus Serghei Anastasov în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit primarului, municipiul Comrat se dezvoltă, însă nu poate fi vorba de investiții locale. Edilul spune că cele mai multe proiecte din oraș sunt finanțate de partenerii externi ai țării, bugetul local fiind prea mic pentru proiecte de modernizare a infrastructurii.

„Noi deschidem locuri de muncă. Încă din 2017 am atras investiții mari, compania Fujikura a deschis peste 1000 de locuri de muncă. Mai sunt și alte companii, cum ar fi Kaufland. Cei mai mulți bani în buget sunt de la aceste companii. Din banii proprii nu prea reușim să realizăm multe pentru oraș. Beneficiem de proiecte europene. Avem un drum de ocolire de 28 de milioane de euro, drumul este finalizat. Acum se construiește și liceul „Mihai Eminescu”, acolo sunt investiți aproape 20 de milioane de lei. Cel mai mare investitor pentru oraș este Turcia, avem proiecte finanțate de Turcia de 400 de milioane de lei. În ultimii ani a fost construit un stadion nou, Casa de Cultura a fost reparată integral. Acum avem un alt proiect finanțat de Germania, prin intermediul GIZ, sunt construite terenurile de sport”, a mai spus primarul municipiului Comrat.

Anterior și președinții mai multor raioane au anunțat că nu au bani pentru a majora lefurile bugetarilor cu 1300 de lei. Premierul Natalia Gavrilița a menționat că administrațiile publice locale care nu au bani pentru aceste majorări se pot adresa pentru suport Ministerului Finanțelor. În replică, Ministerul Finanțelor le cere APL-urilor să-și prioritizeze cheltuielile.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.