VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prima sesiune de screening bilateral, încheiată cu succes. Gherasimov: Peste 200 de oameni implicați și 480 de ore lucrate

Republica Moldova a încheiat cu succes cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare – screening-ul bilateral.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, subliniază pe o rețea de socializare că cele două zile de screening au presupus mult mai mult decât ceea ce s-a văzut la televizor.

Am încheiat cu succes prima sesiune de screening bilateral, prin care am început o etapă cheie din procesul nostru de negociere cu UE. Sesiunea s-a desfășurat în premieră într-o țară candidată, iar cele două zile de screening au presupus mult mai mult decât ceea ce s-a văzut la televizor. Și anume: peste 200 de oameni implicați, 480 de ore lucrate, 9 prezentări realizate, 60 de întrebări adresate de reprezentanții Comisiei Europene, la care am răspuns 5 runde de simulări de pregătire, 27 de acte UE analizate, peste 50 de legi naționale evaluate, 150 de litri de apă consumată și aproape 100 de kilograme de cireșe, piersici, nectarine și caise mâncate – pentru că fructele moldovenești sunt cele mai gustoase!

Deși afară erau 40 de grade și cod roșu de caniculă, noi am gândit minuțios și la rece, pentru a găsi soluțiile cele mai bune în calea noastră spre UE. Le mulțumesc tuturor celor „vizibili” și „invizibili” care au pus umărul la organizarea evenimentului, inclusiv Grupurilor de Lucru și colegilor din Biroul pentru Integrare Europeană. Împreună suntem mai puternici!”, a scris viceprim-ministra.

Amintim că prima etapă a screeningului, care a fost una explicativă, s-a desfășurat în perioada februarie – mai. După reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere sau grupuri tematice. Documentul va evalua gradul de pregătire a R. Moldova, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor pe fiecare grup tematic.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.