VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Prima reacție a procurorului Petru Iarmaliuc, după ce CSJ a decis că Igor Dodon rămâne la libertate: O practică gravă și vicioasă

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul procurorilor, care au cerut arest la domiciliu pentru fostul președinte al țării. Astfel, Igor Dodon rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile.

Contactat de Vocea Basarabiei procurorul anticorupție, Petru Iarmaliuc, a declarat că califică decizia CSJ drept o hotărâre care nu se încadrează în prevederile legii.

CSJ a respins recursul procurorilor. Considerăm că această practică este una gravă deoarece urmează să fie diferiți și alți învinuiți în instanță de judecată pe alte cazuri de rezonanță și atunci, dacă instanțele vor aplica alte măsuri decât arestul la domiciliu, ne vom trezi că toți inculpații vor fi la libertate chiar dacă va exista riscul de eschivare, riscuri de influențare a martorului și alte riscuri iminente procesului penal. Acest precedent reprezintă o problemă de sistem care în viziunea mea este destul de gravă.

După mine, Parlamentul ar trebui să intervină pentru a face modificările necesare căci instanțele de judecată consideră că procurorii nu au dreptul de a contesta asemenea decizii cu recurs, ceea ce nu este corect și clar în lege. Este o practică vicioasă care afectează actul de justiție și încrederea populației în ceea ce înseamnă tragere la răspundere a persoanelor care au comis crime grave și deosebit de grave. Calificăm decizia CSJ drept o decizie care nu se încadrează în prevederile legii”, a menționat procurorul.

Totodată, Petru Iarmaliuc, a subliniat că decizia CSJ nu este o hotărâre de vinovăție sau nevinovăție.

Este o hotărâre care spune că sunt anumite riscuri și el trebuie să se afle în arest la domiciliu, așa considerăm noi, pentru că el a comis acțiuni care au intimidat anumiți martori care au depus declarații în privința sa și a altor persoane implicate în activitatea infracțională de care sunt învinuiți.

Considerăm că ar fi trebuit să fie admis acest recurs. Însăși, președintele completului de judecată, Vladimir Timofti, cel care judecă cauza privind inculparea lui Dodon Igor a emis o opinie separată, potrivit căreia, a considerat de a fi admis demersul procurorilor și de a fi prelungită măsura preventivă în privința inculpatului. Tot magistratul Timofti a considerat că încheierea colegiului penal din 11 noiembrie 2022 poate fi supusă recursului controlului judiciar. În condițiile în care am înaintat acea cerere de recuzare fiind predictibil că unul dintre magistrați s-a expus anterior la plasarea în libertate a lui Dodon Igor, ne aflăm în condițiile în care avem un act judecătoresc”, a mai subliniat procurorul.

De asemenea, Petru Iarmaliuc a precizat că că Procuratura nu va admite ca inculpatul Igor Dodon să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

”În virtutea acestei încheieri, noi vom întreprinde toate măsurile să asigurăm prezența inculpatului Dodon Igor pe teritoriul R. Moldova și să nu admitem ca acesta să părăsească țara până la pronunțarea sentinței, în care suntem convinși că Procuratura va susține o acuzație veritabilă căci acuzația pe care am înaintat-o lui Dodon Igor este bazată pe probe pertinente, concludente și suficiente în acest sens, cu respectarea principiului prezumției nevinovăției și asigurarea tuturor garanțiilor la un proces echitabil, chiar și inculpatului Dodon Igor deoarece el este egal în drepturi ca și orice cetățean al R. Moldova. Asigurăm cetățenii că vom depune toată toată diligența și nu vom permite ca Dodon Igor să părăsească teritoriul R. Moldova”, a conchis Pentru Iarmaliuc.

Menționăm că fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a trimitis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și  organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Potrivit PA, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Procurorii susțin că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.

Dosarul „kuliok” în care Dodon este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Plahotniuc și Iarolov pentru a negocia cu Rusia, expediat CSJ

Igor Dodon se declară nevinovat și menționează că acest dosar este unul politic.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.