VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Natalia Gavrilița: Vom asigura condiții egale de trai în orașe și sate

”Oamenii trebuie să aibă parte de aceleași prestații din partea statului, indiferent dacă locuiesc într-un sat îndepărtat, într-un orășel mic sau în unul dintre sectoarele capitalei”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe în care au fost prezentate principalele direcții ale Strategiei de reformă a administrației publice (SRAP) pentru perioada 2023-2030, în condițiile noilor cerințe determinate de procesul de aderare la UE.

În cadrul intervenției sale, prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre necesitatea realizării reformei atât la nivel central, cât și la cel local, pentru creșterea gradului de eficiență a autorităților publice. 

În primul rând, administrația centrală trebuie să fie mai eficientă. Avem nevoie de un cadru legal și instituțional simplu, clar și transparent. Trebuie să eliminăm suprapunerile de competențe între instituții și să asigurăm o coordonare interinstituțională, sinergii mai bune între toate structurile centrale. Este un imperativ dictat nu doar de exigențele integrării europene, dar și de angajamentul nostru de a cheltui banul public eficient și strict în folosul oamenilor”, a menționat prim-ministra Gavrilița.

De asemenea, șefa Executivului s-a referit la oportunitățile în urma amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Acestea vor avea acces la transferuri suplimentare de la buget, vor putea beneficia de mai multe granturi pentru construcția drumurilor în cadrul Programului „Satul European”. Totodată, vor fi oferite stimulente salariale funcționarilor și primarilor care vor activa în unități administrative amalgamate. 

Oamenii trebuie să aibă parte de aceleași prestații din partea statului, indiferent dacă locuiesc într-un sat îndepărtat, într-un orășel mic sau în unul dintre sectoarele capitalei. De aceea, ne propunem să dăm posibilitate unităților administrativ-teritoriale să se unească și să se consolideze, pentru a crea instituții capabile, sustenabile și suficient de puternice la nivel local, cu resurse financiare adecvate ca să-și poată îndeplini responsabilitățile și să furnizeze servicii de care au nevoie oamenii”, a mai spus Natalia Gavrilița. 

Conceptul de strategie RAP acoperă cinci sectoare-cheie: serviciul public, administrația locală, instituțiile publice, sistemul de elaborare a politicilor și planificare strategică.

Conferința este organizată cu suportul Uniunii Europene, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și se va desfășura timp de două zile, pe 28 și 29 noiembrie 2022.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.