VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Prim-ministra Gavrilița anunță că, în februarie, salariile angajaților din sectorul public vor crește cu 1300 de lei

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, dă asigurări că Guvernul va depune eforturi pentru a majora salariile angajaților din sectorul public, iar prin creșterea salariilor miniștrilor „va fi corectat un populism”. Totodată, în februarie salariile angajaților din sectorul public și cele din sectorul educațional vor crește cu 1300 de lei, susține șefa Executivului. Declarațiile au fost făcute de către prim-ministra, Natalia Gravrilița, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

Șefa Cabinetului de Executivului menționează că până acum miniștrii primeau salarii mai mici decât secretarii de stat, iar prin majorarea salariilor miniștrilor va fi readus nivelul de salarizare a miniștrilor în grila de salarizare în conformitate cu sistemul unitar de salarizare.

„Eu cred în salarii decente și voi continua să depun eforturi pentru ca să creștem salariile în sectorul public, în primul rând, dar și să ne asigurăm că crește productivitatea muncii și cresc salariile în întreaga economie. Acum vom corecta o greșeală, un populism, dacă vreți, care a existat anterior, unde miniștrii primeau salarii mult mai mici deja decât secretarii de stat sau șefii de direcție și va fi readus nivelul de salarizare a miniștrilor în grila de salarizare în conformitate cu acest sistem unitar de salarizare. Dar, evident, este nevoie să facem mult mai mult, mai ales în contextul că am devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Noi toți știm că acesta este un efort al sectorului public semnificativ pentru ajustarea la aquis-ul comunitar, la legislația europeană, la standardele europene și cu siguranță acest efort de creștere a salariilor va continua. Acum, la începutul lunii februarie, angajații în sectorul public și în sectorul educației vor vedea această creștere de 1.300 de lei la salariu și continuăm să muncim pentru a schimba legislația și pentru a mobiliza fonduri ca să putem plăti salarii mai mari”, a declarat prim-ministra. 

Prim-ministra susține că în februarie bugetarii se vor bucura de salarii majorte cu 1300 de lei.

„În medie este o creștere cu 15 la sută, după o creștere anul trecut de 11 la sută, asta dacă luăm în medie pe toți angajații în sistemul bugetar și dacă luăm și creșterile de anul trecut, și de anul acesta sunt aproximativ 26%. Dar încă o dată repet, evident că nu este suficient, pentru că am pornit de la salarii mici și trebuie să continuăm, în același timp, cu creșterea productivității, cu creșterea economică, cu îmbunătățirea condițiilor pentru afaceri și cu o redistribuire echitabilă. Această decizie pe care noi am luat-o de creștere a salariilor pentru toți în mod egal, de fapt, urmează și niște practici ale unor țări europene, precum Germania, Bulgaria, de exemplu, care au decis că într-un an de criză, atunci când această inflație, de fapt, bate pe cei mai vulnerabili, pe buzunarul celor mai vulnerabili e bine să facem o creștere care procentual înseamnă mai mult pentru cei cu salarii mici. Pentru cei care au salarii aproape de salariul minim, această creștere de 1.300 de lei a însemnat chiar și până la 25-30% creștere”, a argumentat Gavrilița.

VIDEO/ Natalia Gavrilița: Remanierile guvernamentale sunt un lucru normal, iar miniștrii actuali sunt profesioniști și integri

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.