Igor Munteanu, președintele partidului ”Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) susține că dacă viitorul procuror general nu va fi ales prin concurs, ci cu majoritatea voturilor membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), atunci vor fi încălcate principiile de transparență și recomandările Consiliului Europei.
În cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei, politicianul a subliniat că deciziile care se iau în cadrul CSP vor fi întotdeauna subiective, bazate pe niște „preferințe individuale”.
„Această schimbarea a regulilor în timpul unui concurs deja în organizare este o gravă violare a principiului de transparență. În primul rând deciziile care se iau în cadrul CSP vor fi întotdeauna subiective, vor fi niște preferințe individuale și nu va exista un sumar al indicatorilor de performanță care poate fi alcătuit doar în cazul unui concurs. De asemenea este o încălcare a modului pe care l-a recomandat Consiliul Europei statelor sale membre să asigure transparență asupra modului în care procurorii sunt promovați în funcție. Aceste scăpări reprezintă o tentativă de politizare a funcției de procuror general. Acest lucru nu aduce credibilitate procesului. Au fost doi candidați pentru această cursă, poate nu erau cei mai buni, dar aveau dreptul la participare”, a declarat președintele CUB.
Totodată, Igor Munteanu a menționat că viitorul procuror general trebuie să demonstreze mai întâi calitățile profesionale, apoi să primească un mandat din partea Consiliului Superior al Procurorilor.
„Odată ce faci vettingul și pre-vettingul, și asta se aplică și judecătorilor și procurorilor, nu poți să admiți o persoană să treacă doar prin măsurarea subiectivă a componenței CSP. Trebuie să faci evaluarea, trebuie să fii un procuror de carieră, trebuie să ai niște scoruri care indică asupra calităților profesionale în primul rând, apoi să vină un mandat din partea CSP. Acest lucru nu se va întâmpla dacă proiectul de lege privind alegerea procurorului general se va adopta în a doua lectură. Procesul nu are legitimitate. Noi știm că toate inițiativele cu caracter politic și politizate nu duc la destinația dorită”, a mai explicat Munteanu.
Amintim că procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.
Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului, Consiliul Superior al Procurorilor, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor de participare, examinează, în ședință închisă, conținutul acestora și printr-o hotărâre motivată decide asupra listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și stabilește data desfășurării interviului.
Citește și: CSP anunță concurs pentru funcția de procuror general