VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Munteanu: Trupele ruse din stânga Nistrului sunt formate în mare parte din cetățeni moldoveni

Autoritățile de la Chișinău trebuie să exercite presiune asupra Federației ruse în vederea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului. Opinia aparține președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, potrivit căruia contingentul de militari staționat în stânga Nistrului este format în mare parte din cetățeni moldoveni, locuitori ai regiunii transnistrene.

Potrivit liderului CUB, reintegrarea țării trebuie să aibă loc treptat, însă inițial este necesar de identificat persoanele care se opun și blochează acest proces.

„Trebuie să reintegram regiunea transnistreană pas cu pas, să identificăm persoanele care blochează acest proces de reintegrare și în același timp să avem o strategie pe termen mediu asupra modului de demilitarizare a regiunii. De asemenea, trebuie să exercităm o presiune în continuare asupra Federației Ruse să-și retragă armata. Cea mai mare parte a a trupelor care sunt sub drapelul Rusiei sunt locuitori ai regiunii, deoarece neavând posibilitate să se facă rotație, este recrutată populația locală. Atunci, cum un cetățean al R. Moldova participă într-o armată străină? Instituția cetățeniei trebuie să fie aplicată targhetat, așa cum se aplică sancțiunile internaționale contra unor persoane care încalcă legea. Tot așa poate fi aplicat și în raport cu angajații acestei armate”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a mai spus că este necesară tăierea canalelor de aprovizionare ale armatei transnistrene. Potrivit lui, armata din regiune se alimentează cu carburanți de pe piețele europene.

Totodată, liderul CUB afirmă că autoritățile moldovenești trebuie să ofere mai multă transparență și claritate asupra relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. În context, Igor Munteanu spune că regimul separatist întotdeauna a considerat că are suficiente instrumente la dispoziție ca să descurajeze Chișinăul să aplice legislația pe teritoriul din stânga Nistrului. În acest sens, potrivit liderului CUB, ei folosesc dependența energetică pe care Chișinăul în continuare o achiziționează de la MGRES.

Menționăm că Rusia are în regiunea transnistreană între 400 și 500 de militari ca parte a forțelor mixte de menținere a păcii, dar poate avea și până la 1 500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR). Militarii GOTR au misiunea oficială de a apăra depozitul de muniții de la Cobasna, unde ar fi stocate în jur de 20 de mii de tone de arme și muniții.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție susținută de Republica Moldova în 2018 prin care cere retragerea imediată și completă a forțelor de menținere a păcii ruși din Transnistria. 

De asemenea, noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat recent că Chișinăul va face demersuri diplomatice și va construi coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.