VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta Ungariei a demisionat în urma unui scandal privind grațierea unui condamnat

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat în urma protestelor publice față de grațierea pe care a acordat-o unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, o decizie care a declanșat un scandal politic fără precedent pentru guvernul naționalist, relatează Reuters, citată de Digi24.  

Katalin Novak, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022. Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

În discursul său, Katalin Novak recunoaşte că greşeala pe care a făcut-o a fost de a lua o decizie care venea în contradicţie şi stânjenea politica de toleranţă zero a guvernului faţă de pedofilie.

„Dragii mei maghiari, atât de dragi mie, din interiorul graniţei şi de dincolo de graniţă! Mă adresez acum vouă. Nu politicienilor, decidenţilor politici, ci celor cărora am jurat să-i servesc acum doi ani. Mi-am asumat această sarcină pentru că iubesc Ungaria, ţara noastră, şi pentru că am încredere în voi. Cred că naţiunea noastră este paşnică, iubitoare şi grijulie. Cred într-o majoritate tăcută, în oamenii care muncesc din greu în fiecare zi, în onoare, în păstrarea unei căi drepte şi în puterea iubirii. Acestea sunt valorile pe care le-am moştenit de la bunicii şi părinţii noştri şi pe care dorim să le transmitem copiilor şi nepoţilor noştri”, a declarat Katalin Novak.

Preşedinta Ungariei, ea însăşi mamă a trei copii, şi-a cerut scuze faţă de cei pe care, prin gestul său, i-a jignit şi faţă de cei pe care i-a dezamăgit.

„Am fost, sunt şi voi fi alături de copii şi familii. Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu”, a explicat Novak.

În încheierea alocuţiunii sale, ea le-a mulțumit celor care au sprijinit-o şi celor cu care a lucrat, dar mai ales familiei sale şi soţului, fără a pomeni nimic de premierul ungar Viktor Orban sau de partidul de la guvernare Fidesz.


Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.