VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Președinta Sandu a solicitat, la Davos, sisteme antiaeriene pentru R. Moldova: „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a cerut din partea aliaților sisteme de apărare antiaeriană pentru țara noastră pentru a consolida capacitățile în condițiile în care războiul din Ucraina vecină continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza țara au eșuat până acum, relatează Reuters.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Maia Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Înțelegem că Ucraina este o prioritate și ar trebui să primească, dar sperăm să primim și noi", a declarat președinta R. Moldova.

Președinta Sandu a adăugat că R. Moldova va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă - 600 de milioane de euro - de sprijin bugetar în 2023 ca și anul trecut, pentru a ajuta la protejarea populației sale de efectele inflației.

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, au afirmat analişti moldoveni.

Căderea de rachete rusești pe teritoriul R. Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, a spus fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. El a adăugat că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să înceapă acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului.

​Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale, a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

Sâmbătă, 14 ianuarie, bucăți dintr-o rachetă rusească lansată asupra Ucrainei au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova, acesta fiind al treilea incident de acest gen de când Rusia a atacat Ucraina.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.