VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta PE va efectua o vizită în R. Moldova: „R. Moldova este vulnerabilă din cauza problemelor cu electricitatea”

R. Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor cu alimentarea cu electricitatea, se confruntă cu o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu pentru un grup de jurnalişti din România, Polonia şi Lituania, transmite Agerpres.

Cu acelaşi prilej, preşedinta PE a mai spus că va efectua o vizită în Republica Moldova în următoarele două săptămâni.

„Din punctul meu de vedere, R. Moldova necesită o atenţie specială (…) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (…), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a declarat Roberta Metsola.

Ea a adăugat că „leadeship-ul de care au dat dovadă ţări ca Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria ne-a arătat că solidaritatea funcţionează cu adevărat în Europa”.

Roberta Metsola a mai precizat că, din perspectiva sa, „PE a fost mereu în frunte în termeni de a duce mai departe aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova din prima zi, a creşte sancţiunile şi vizibilitatea pentru ce se întâmplă cu Ucraina din punct de vedere financiar şi militar”.

Întrebată dacă este de acord cu propunerile avansate de unii eurodeputaţi, între care şi români, de a acorda acces Ucrainei şi R. Moldova la beneficii care merg dincolo de acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Metsola a răspuns că „extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”.

„Cunosc, am văzut din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări”, a mai declarat Metsola.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.