VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Preoții din R. Moldova, liberi să treacă sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei

Preoții din Republica Moldova vor avea libertatea să treacă sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a anulat două contracte semnate la începutul anilor 2000 între Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove care ar fi determinat mai mulți preoți să rămână sub jurisdicția Mitropoliei Chișinăului, subordonată Moscovei.

„Nicio oprire sau sancțiune a mitropolitului Vladimir nu mai este valabilă și este neavenită! Curaj tuturor și debarasați-vă de frică! A căzut sistemul dictatorial, rămân doar rămășițele acestei structuri necanonice, care se zbate ca o hienă încolțită! Patriarhia Română este casa tuturor creștinilor ortodocși din Moldova”, a punctat Parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din satul Ratuș, raionul Criuleni, citat de Infoprut.ro

Contractele semnate încă pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin vizau și dreptul de folosință asupra edificiilor de cult înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

Între Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, s-a iscat un conflict după ce mai mulți clerici și credincioși migrează la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că îi primește și îi va primi în comuniune pe toți preoții și diaconii din Republica Moldova care părăsesc jurisdicția Patriarhiei Moscovei, „având ca temei un șir de canoane ortodoxe care permit clericilor să se separe de o ierarhie abuzivă și asupritoare, imorală, coruptă și simonistă, care propagă erezia războiului și omuciderii”. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.