VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Premier Energy: Energocom semnalează practic zilnic despre existența deficitului de energie electrică, în special în orele de vârf

Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află în prezent într-o situație deosebit de complicată. Practic zilnic Furnizorul Central de energie electrică, SA Energocom, semnalează despre existența deficitului de energie electrică în special în orele de vârf, anunță, vineri 21 octombrie, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, ÎCS „Premier Energy”.

Pentru data de 21 octombrie, furnizorul Premier Energy a fost notificat oficial de către SA Energocom despre existența unui deficit de energie de 284 MWh.

Sistarea, începând cu 11 octombrie a exportului de energie electrică din Ucraina în legătură cu distrugerea în mare parte a infrastructurii energetice a acestei țări din cauza conflictului armat, a anulat pe motiv de forță majoră contractele care acopereau aproximativ 30% din cantitatea necesară zilnic consumatorilor noștri.

Potrivit autorităților, importurile din România acoperă pe moment doar o parte din deficitul de 30%, creat în urma întreruperii furnizării din Ucraina, iar restul va fi achiziționat de pe piața de echilibrare sau în baza contractelor de ajutor de avarie semnate cu operatorii de transport din țările vecine.

În această situație critică din cauza deficitului de putere în condițiile stării de alertă în sectorul electroenergetic instituită de Comisia Situații Excepționale, Operatorul Sistemului de Distribuție, Premier Energy Distribution, poate primi comanda de limitare a consumului până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai. 

În cazul recepționării comenzii de limitare cu o anticipare suficientă de timp, Premier Energy Distribution menționează că va informa consumatorii prin intermediul canalelor sale de comunicare (pagina web, Facebook, Telegram), precum şi direct prin email, conform bazei sale de date. La fel, compania va expedia notificări autorităților administrațiilor publice locale pentru informarea localităților sau sectoarelor afectate. 

În acest context, Premier Energy reiterează importanța raționalizării consumului de energie pe tot parcursul zilei, dar în special în orele de vârf ale diminețiii 06:00-10:00 şi serii 18:00-23:00.

Totodată, furnizorul de energie vine cu unele recomandări pentru a reduce consumul de energie
:

• să reducă la minim consumul de energie electrică prin renunțarea la utilizarea căminelor, aparatelor de aer condiționat, boilerelor, fierbătoarelor, cuptoarelor și plitelor electrice, a mașinilor de spălat, a uscătoarelor, fiarelor de călcat, a aspiratoarelor și a altor electrocasnice cu consum mare de energie;

• să deconecteze de la priză televizoarele, calculatoarele și toate celelalte aparate electrice cu regim de așteptare atunci când nu le foloseşte;

• să nu uite lumina aprinsă, dacă nu are nevoie de ea;

• să-şi programeze activitățile cu consum mare de energie în alte ore decât cele de vârf.

Premier Energy a îndemnat întreprinderile din sectorul industrial, consumatoare de energie, să revadă procesele de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23:00-07:00.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.