VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Precizările autorităților la pretențiile Tiraspolului în procesul de import în R. Moldova a unor loturi de produse alimentare ce prezintă „riscuri pentru securitatea alimentară”

„În contextul politizării exagerate de către Tiraspol a problemei importurilor pe teritoriul țării a unor loturi de produse alimentare, efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, Biroul politici de reintegrare precizează că pentru introducerea în Republica Moldova și plasarea pe piață a acestora trebuie să fie asigurată corespunderea cu cerințele legislației în vigoare și exigențele internaționale în domeniu, inclusiv la normele de sănătate, inofensivitate, calitate și de securitate alimentară”, anunță Biroul politici de reintegrare într-o notă informativă remisă presei.

Atunci când sunt depistate neconformități, abateri, constatări de prezență a unor infestări, neclarități cu privire la destinația reală a loturilor sau necorespunderi dintre loturile și garanțiile certificate, autoritățile naționale competente sunt în drept să dispună efectuarea controalelor/ expertizelor calificate, să întreprindă acțiunile necesare, să întocmească actele corespunzătoare și să aprobe decizii legal întemeiate, cu notificarea respectivă a autorităților competente ale țărilor exportatoare, de origine sau de destinație”, menționează Biroul politici de reintegrare.

În cazul în care în urma controalelor de specialitate se constată circumstanțele menționate supra, inspectorii abilitați prin lege sunt împuterniciți să realizeze următoarele acțiuni:

1) rețin lotul de marfă pentru înlăturarea neconformităților, cu întocmirea actului de reținere şi remiterea acestuia organelor vamale;

2) iau decizia finală privind întocmirea actului de admitere sau de returnare, cu remiterea acestuia organelor vamale;

3) distrug lotul de marfă conform procedurii stabilite în legislația națională.

Comunicarea pe aceste subiecte și coordonarea măsurilor/ pașilor ce se impun de a fi parcurși fac obiect al interacțiunii exclusive dintre autoritățile împuternicite prin lege și reprezentanții companiilor importatoare/exportatoare, fără intermedieri și intervenții din partea subiecților ce nu dispun de competențele/ împuternicirile necesare”, argumentează reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.