VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Precizările ANRE în privința corectitudinii prețurilor la gazele naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu unele precizări în privința mecanismului de stabilire și a corectitudinii prețurilor la gazele naturale. Potrivit ANRE, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

Conform ANRE, metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale. Astfel, costul gazelor naturale reflectat în calculul ANRE este determinat în strictă conformitate cu cerințele pct.6 și pct.7 ale Metodologiei, care reflectă expres cheltuielile de achiziție a gazelor naturale pentru anul „n”, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice.

În cazul în care S.A. „Moldovagaz” consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt a prețurilor de procurare a gazelor naturale, aceasta urma să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ primar, în special Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale.

Adresarea S.A. „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022. În conformitate cu  prevederile pct. 6 din Metodologia tarifară, componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat actualizat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă. Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

Având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiilor majore a prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), ANRE conștientizează că S.A. „Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt”, menționează ANRE.

În acest context, ANRE sugerează furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul  elaborării modificărilor metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale. Or, conform procedurilor legale stabilite pentru modificarea actelor normative, dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media.

Pe 17 august, președintele Consiliului de Administrare a SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Moldovagaz este nevoită să solicite din nou sprijin financiar de la Guvern pentru achitarea datoriilor istorice ale SA Termoelectrica pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat în perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.