VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovagaz solicită suportul Guvernului pentru achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica”

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban solicită Guvernului să ofere suport pentru achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă. Totodată, Ceban a reiterat faptul că „Moldovagaz” s-a adresat către concernul rus „Gazprom” cu rugămintea ca termenul de achitare a plații pentru luna august curent să fie extins pînă la finele trimestrului IV.

„În ultimele zile am primit mai multe adresări din partea mass-media și experților în energetică referitor la situația actuală în ramură, precum și cauzele, care au motivat solicitarea recentă de actualizare a tarifului pentru gazele naturale, fiind provocată de creșterea fulminantă a prețurilor de achiziție.

1. Adresarea SA „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost efectuată în conformitate cu normele naționale, fiind justificată și bazată pe cifre și calcule. Tariful solicitat de „Moldovagaz” nu conține rezerve ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult.

2. Sectorul energetic este vital important pentru viața social-economică a țării, și fiecare parte componentă a sectorului trebuie să-și abordeze misiunea responsabil. Echipa „Moldovagaz” zilnic își îndeplinește misiunea cu toată responsabilitatea și un devotament pe deplin, și așteaptă aceeași atitudine din partea regulatorului. Tarifele aprobate de ANRE urmează să asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, și anume asta prevăd normele, după care activează Agenția.

Spre regret, Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite „Moldovagaz” să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.

3. În perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori”, a scris Vadim Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ceban susține că întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA „Moldovagaz”, menționînd că echipa întreprinderii constant depune eforturi pentru a obține cele mai avantajoase condiții pentru consumatorii din Moldova.

Totodată, directorul întreprinderii subliniază că în aceste circumstanțe, SA „Moldovagaz” este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului în formă de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat în perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.

Totodată, Ceban informează că SA „Moldovagaz” s-a adresat către SAP „Gazprom” cu rugămintea să fie extins pînă la finele trimestrului IV termenul de achitare a plații pentru luna august curent.

Amintim că Agenția Proprietății Publice a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Auditul va fi efectuat de două companii externe: „Wikborg Rein Advokatfirma AS” din Norvegia și „Forensic Risk Alliance & Co” din Marea Britanie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.