VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Pre-Vetting: A început evaluarea candidaților non-judecători la funcția de membru al CSM

Comisia Pre-Vetting a demarat procedura de evaluare a grupului de candidați înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unui comunicat remis presei, este vorba despre 12 candidați non-judecători.

”Din candidații admiși la concurs fac parte juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM”, anunță Comisia Pre-Vetting.

Sursa citată notează că în primă etapă, Comisia de evaluare a expediat candidaților formularul declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, pentru a fi completat, semnat electronic și remis Secretariatului Comisiei în termen de 7 zile de la solicitare. 

Formularul declarației va include atât informațiile privind averea și interesele personale celor care candidează la funcția de membru în CSM, cât și lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public. Neprezentarea în termen a declarațiilor constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării în privința candidatului, potrivit art. 9 alin. (2) din Legea 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Comisia Pre-Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și a familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse, având acces direct la surse de date publice și private, acumulând informații de la persoane fizice și juridice, inclusiv solicitând explicații suplimentare de la candidați. Totodată, candidații non-judecători vor fi verificați dacă corespund criteriilor de integritate etică”, se mai arată în comunicat.

Comisia Pre-Vetting mai precizează că după examinarea informațiilor acumulate, candidații vor fi invitați la audieri publice, iar procesul de evaluarea va finaliza cu emiterea de către Comisia Pre-Vetting a deciziilor pentru fiecare candidat în parte.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, rezultatele evaluării vor fi anunțate public pe site-ul Comisiei, transmise candidaților și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului. 

”Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei Pre-Vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament”, mai precizează sursa citată.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.