VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Prăpastia dintre ruși și ucraineni se tot adâncește. Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei trece la calendarul nou

Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, care reprezintă în mare parte enoriașii care s-au rupt de Biserica Ucraineană aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ruse, renunță la calendarul vechi iulian și va adopta, din 1 septembrie 2023, stilul nou, transmite ziua.md.

Astfel, calendarul bisericesc va fi racordat la cel civil, ceea ce înseamnă că din acest an ortodocșii ucraineni vor sărbători, de exemplu, Crăciunul pe 25 decembrie, nu pe 7 ianuarie, iar Boboteaza pe 6 ianuarie, nu pe 19 ianuarie. Miercuri, 24 mai, Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina, condusă de mitropolitul Epifanie, a adoptat la soborul arhieresc din Kiev trecerea la noul calendar.

De asemenea, și alte sărbători vor fi modificate. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel va fi prăznuită pe 29 iunie, Acoperământul Maicii Domnului – pe 1 octombrie, iar Sfântul Nicolae pe 6 decembrie.

Decizia de a trece la noul calendar a fost luată de BOU în cadrul soborului arhieresc adunat în Kiev. Aceasta are loc în Biserica Trapezoidală a Lavrei Kiev-Pecersk. Un episcop a votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

Diferența dintre vechiul calendar iulian și noul calendar gregorian este de 13 zile. Printre bisericile ortodoxe care folosesc stilul nou se numără cea română, bulgară și greacă.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică în 2018. Înainte de război, Biserica cuprindea aproximativ 45 la sută dintre enoriașii din țară, adică în jur de 20 de milioane de credincioși. Cifra este într-o continuă creștere.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.