VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un nou motiv de proteste pentru fermieri

Fermierii sunt indignați de faptul că Ministerul Finanțelor a avizat negativ aspecte importante al proiectului, înregistrat în Parlament, privind rambursarea TVA. Asociația ”Forța Fermierilor” susține că gestul autorităților centrale le dă un nou motiv în plus agricultori de a ieși la protestele anunțate de agricultori pentru 7 iunie. *6

”Azi Ministerul Finanțelor demonstrativ și-a bătut joc de agricultorii și promisiunile Guvernului. La 13 aprilie a fost înregistrată inițiativa legislativă a președintelui comisiei parlamentare pentru agricultură privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Proiectul a fost coordonat în urma mai multor discuții cu Asociația Forța Fermierilor și prevede extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia. Atragem atenția că în situația multiplilor crize, care au afectat concomitent sectorul agrar, și decapitalizării enorme a ramurii, restituirea TVA a fost unicul ajutor financiar din partea statului, care, din păcate, a fost acordat cu întârziere și cu multe deficiențe, care urma să fie corectate prin proiectul domnului Alexandru Trubca”, se arată într-o adresare a asociației.

Fermierii susțin că, la ultima întâlnirea cu prim-ministrul Dorin Recean, agricultorilor li s-a promis că problema este soluționată și că totul a fost coordonat și în scurt timp modificările respective vor fi avizate pozitiv de Guvern și votate la următoarea ședință a Parlamentului în 2 lecturi.

”Cu părere de rău, azi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștrii, Ministerul Finanțelor a prezentat un aviz asupra inițiativei deputatului Trubca, care, practic, respinge cele mai importante prevederile ale proiectului de lege, ceea ce blochează aprobarea inițiativei în cauză la Parlament. Mii de agricultori au așteptat aceste modificări din ianuarie 2023. Asociația Forța Fermierilor nu are explicații pentru poziția ministerului finanțelor, mai ales în contextul ultimelor angajamente din partea guvernului. Cu mare regret constatăm că pentru producătorii agricoli a apărut un motiv suplimentar pentru proteste masive”, se mai arată în mesajul fermierilor.

Amintim că fermierii își propun să organizeze proteste masive în data de 7 iunie, motivul principal fiind refuzul autorităților de a interzice importul de cereale din Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.