VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prăbușire catastrofală a frontului rusesc din Harkov: Trupele de invazie au fugit din Izium și Lyman

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov. Acestea fie au fost distruse sau capturate în luptă, fie s-au retras în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

Izium și Liman, orașe importante, aflate mai la sud, au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i „termina” pe ruși. Dar rușii îi ajută, făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Un oficial instalat de ruși în așa zisa republică Donețk a declarat, potrivit Kommersant, că orașul Izium a fost abandonat.

„Da, au plecat din Izium, precum și din alte câteva așezări din direcția Harkov”, a afirmat Beznosov pe Telegram.

„Bineînțeles, acesta este rezultatul greșelilor comandamentului superior. Dar nu este nevoie să căutăm semnificații ascunse în acest lucru. Nu este vorba despre acorduri și nici despre trădare. Pur și simplu luptăm cât de bine putem”.

Corespondentul de război rus Evgheni Poddubny a scris și el pe Telegram că „încercuirea grupului rusesc de luptă din Izium ar fi fost un dezastru”.

„Decizia de a ne retrage din punct de vedere militar este absolut corectă în actualele circumstanțe nefaste. Permiteți-mi să vă reamintesc că acesta este un episod, tragic și amar, dar un episod de confruntare globală.”

Izium este al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov. Prin el trece șoseaua Harkov-Donețk și găzduiește și un important nod feroviar. Din aprilie, orașul se află sub controlul trupelor rusești.

Frontul rusesc se prăbușește cu fiecare oră ce trece”

Reporterul de război al publicației Kyiv Independent, Ilya Ponomarenko, a scris pe Twitter că „nu-i vine să creadă ce vede”.

„Izium recucerit, Lyman recucerit (probabil și Svyatohirsk). Sectorul de front rusesc din nord-est se prăbușește cu fiecare oră ce trece”, spune Ponomarenko.

Sectorul liniei de front rusești dintre Kupyansk și nordul Donbasului se prăbușește, insistă jurnalistul.

„Bineînțeles, ceea ce se întâmplă acum este despre o adevărată măiestrie în materie de recunoaștere, comandă, control, securitate operațională, concentrarea forțelor, inițiativă, moral, precizie etc etc etc”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi în nord-estul ţării. Potrivit estimărilor, cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov sunt pe o suprafață de aproape 2500 de kilometri pătrați.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.