VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Popșoi susține că Rusia folosește R. Moldova ca pe o pepinieră pentru a testa tehnologiile de influență și ingerință

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, susține că Rusia folosește R. Moldova „ca pe o pepinieră, ca un vas Petri, pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte”.

„Cetățenii noștri au fost foarte mult timp pradă propagandei, trăind într-un mediu propagandistic ostil, din punct de vedere mediatic. Toți acești factori ne vulnerabilizează și Federația Rusă utilizează Republica Moldova ca pe o pepinieră, ca un vas Petri pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte. Mesajul pentru partenerii noștri este să ne ajute să ripostăm în Republica Moldova, astfel încât aceste tactici de război hibrid să nu fie apoi exportate în altă parte. Construim acest Centru de Comunicare Strategică, investim în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, în Apărare, Intelligence, Afaceri Interne pentru a avea o capacitate mai mare de a riposta și a avea un scut, fie el și modest la moment”, a declarat Popșoi într-un interviu pentru Digi24.

Popșoi a mai afirmat că administrația de la Kremlin încearcă să destabilizeze statul prin finanțarea politicienilor și partidelor pro-ruse.

„Învățăm, creștem capacitatea de a ne opune acestor influențe. Dar sunt cazuri strigătoare la cer, când în cadrul unei vizite a unor cetățeni ai Republicii Moldova care au mers la Moscova la un eveniment despre care ei spun că este politic și s-au întors cu buzunarele pline cu bani și la Aeroportul Internațional Chișinău s-a colectat circa 1 milion de euro de la cei «migranți politici» care au plecat de acolo cu buzunarele goale și fiecare avea puțin sub limita legală de 10.000 de euro, dar mă bucur că instituțiile noastre au găsit modalitatea și justificativul pentru a ridica acești bani. Acești bani urmau să meargă pentru a finanța procesele așa-zise politice, pentru partidele care promovează ingerința Kremlinului, cu finanțare ilegală. Există și alte mecanisme mult mai greu de detectat, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor moderne, prin cripto, prin utilizarea unor carduri bancare, să încerce să transfere bani în Republica Moldova pentru a distribui finanțarea ilegală a partidelor pro-ruse. Vom face totul să nu-i reușească nici pe viitor”, a declarat Mihai Popșoi.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.