VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Planul energetic de pregătire pentru următorul sezon rece va fi adoptat în iunie

Planul energetic de pregătire pentru următorul sezon rece și progresele privind integrarea Republicii Moldova pe piața europeană va fi adoptat în luna iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei întrevederi, la Bruxelles, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

Autoritățile responsabile de la Chișinău susțin că, așa cum a fost în 2022, Guvernul ia în calcul trei scenarii de evoluție în sectorul energetic pentru iarna 2023-2024.

”Planul care se află la faza de consultări publice urmează să fie adoptat în luna iunie, dar țara este mult mai pregătită față de acum un an. Companii din domeniu au experiența achizițiilor de energie electrică și gaze naturale din UE, a sincronizării la rețelele europene, iar zilele trecute Energocom a participat la prima licitație prin intermediul platformei comune de achiziție de gaze a UE. Acest mecanism este conceput pentru obținerea unor prețuri mai competitive grație puterii de negociere colective a țărilor europene. Ofertele primite de Energocom demonstrează că platforma poate fi considerată de succes”, a precizat Victor Parlicov.

Ministerul Energiei apreciază în continuare sprijinul și asistența financiară a Uniunii Europene, care a atenuat șocul prețurilor ridicate la energie. De asemenea, autoritățile de la Chișinău vor continua să modifice legislația pentru a crea o piață de energie veritabilă și de a reduce dependența de Rusia și a diversifica sursele de aprovizionare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.