VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste o mie de oameni au murit anul trecut din cauza pneumoniei

1.057 de persoane, inclusiv 34 de copii sub 5 ani, și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza pneumoniei. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a pneumoniei, marcată anual la data de 12 noiembrie.

Totodată, potrivit datelor statistice, anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800.000 de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei.

Pneumonia este o e infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Cei mai vulnerabili fiind copii sub 5 ani și adulții peste 70 ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, pierderea poftei de mâncare, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauza, severitatea bolii, vârsta și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și al consumului de tutun, prezența bolilor cronice, etc.

Pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, OMS și UNICEF recomandă țărilor să accelereze acțiunile de reducere a deceselor cauzate de pneumonie, implementând o combinație de intervenții axate pe:

 • Protejare – prin promovarea alăptării exclusive și a nutriției sănătoase;
 • Prevenire – prin acoperirea vaccinală, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea accesului la apă, sanitație și promovarea practicilor bune de igienă, etc;
 • Tratament – prin asigurarea accesului la servicii de tratament și îngrijire eficiente și accesibile.

Pentru a preveni pneumonia, este primordial să urmăm un set de practici de sănătate, inclusiv:

 • Susținerea și promovarea alăptării exclusive la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
 • Asigurarea nutriției adecvate și echilibrate;
 • Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive, rujeolei, gripei, COVID, ș.a.
 • Promovarea practicilor bune de igienă personală și comunitară;
 • Reducerea poluării aerului și evitarea consumului de tutun și expunerea la fumul de tutun.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.