VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lilian Carp: Candidații trebuie obligați să participe la dezbateri electorale

Înaintarea tardivă a candidatului PAS la funcția de primar al Chișinăului și lipsa unor dezbateri autentice au influențat victoria lui Ion Ceban. O spune fostul candidat PAS la șefia Capitalei, Lilian Carp, potrivit căruia Codul Electoral trebuie modificat astfel încât să fie introdusă obligativitatea ca toți candidații sau reprezentanții lor să participe la dezbateri electorale.

În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, pune victoria lui Ion Ceban pe seama incapacității forțelor de dreapta de a identifica un candidat comun.

Lilian Carp explică înfrângerea sa în fața contracandidatului Ion Ceban prin faptul că partidul de guvernare l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de primar prea târziu. Lilian Carp spune că n-a avut suficient timp pentru a-și transmite mesajele tuturor locuitorilor municipiului Chișinău. În plus, Carp spune că lipsa unor dezbateri electorale autentice au înclinat balanța în favoarea lui Ion Ceban.

Noi când am început campania electorală Ivan Ceban avea aproape 65%, iar unele sondaje arătau chiar 68%, obiectivul nostru a fost să avem turul doi, iar în turul doi să dăm bătălia generală. Au fost mai mulți factori care au influențat acest rezultat, e vorba de înaintarea tardivă a candidatului, a fost o campanie destul de apatică. Dacă ar fi fost o dezbaterea reală, s-ar fi scos în evidență că activitatea Primăriei este una netransparentă, ar fi ieșit la iveală faptul că Primăria Chișinău a luat atât de multe credite pentru proiecte care nu merită, la procente foarte mari, aproape 23% de la băncile comerciale. N-au existat dezbateri reale. Cred că va trebui modificat Codul Electoral astfel încât să fie obligați candidații să meargă la dezbateri sau cel puțin, reprezentanții. Când dezbați cu animalele din jurul casei, astea deja nu sunt alegeri”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de IPN.

Potrivit datelor preliminare, candidatul Platformei DA, Victor Chironda, a obținut la alegerile din 5 noiembrie 3,82% din voturi. Președintele formațiunii, Dinu Plîngău, spune că dispersarea forțelor de dreapta și incapacitatea de a identifica un candidat comun i-au asigurat lui Ion Ceban un nou mandat de primar.

Ion Ceban nu a fost obstrucționat de nimeni, el a fost uitat în funcția de primar de Chișinău de către politicienii de la centru. În plus, pe fondul unor probleme în actul de guvernare la nivel central, el a pus totuși niște pavaj. A reușit să se prezinte ca un manager mai bun, decât cei care se află astăzi la guvernare. Din punctul meu de vedere cei de pe dreapta urmau să înainteze un candidat unic, nu să se canibalizeze, ci să reflecte o opțiune mai largă pentru locuitorii municipiului Chișinău. Noi am avut foarte mulți candidați pe dreapta, care au rupt din voturi. Noi, cu candidatul nostru, Victor Chironda, am spus clar că oponentul nostru este Ion Ceban, noi am decis să nu atacăm pe nimeni de pe dreapta, însă au existat atacuri din partea celorlalți candidați și asta a creat repulsie cetățenilor”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

Datele preliminare oferite de Comisia Electorală Centrală arată că Ion Ceban, candidatul Mișcării Alternativa Națională, a obținut 50,62% din voturi. Pe locul doi s-a plasat candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a obținut 28,23% din sufragii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.