VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 200 de copii din Republica Moldova și Ucraina se odihnesc împreună la tabăra de vară din Vadul lui Vodă

200 de copii din Moldova și Ucraina sunt primii din cei circa 900 care se vor odihni la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă pe parcursul lunii august. Atât copiii din Republica Moldova, cât și cei din Ucraina au fost cazați gratuit datorită eforturilor realizate de Guvern și partenerii de dezvoltare.

Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au venit cu inițiativa de a intensifica procesul de integrare socială a copiilor refugiați din Ucraina și de a crea comunități locale mai puternice.

„Mă bucur că am reușit să oferim deopotrivă copiilor din Ucraina și celor din Moldova bucuria de a-și ocupa timpul util și interesant pe perioada vacanței de vară. Copiii refugiați au și ei dreptul să socializeze, să învețe și să-și continue copilăria chiar dacă sunt departe de casa lor”, a menționat col. Adrian Efros, șeful CUGC.

Selectarea și acceptarea în programul taberelor gratuite a copiilor din Ucraina și Republica Moldova a avut loc în baza cererilor de înscriere a familiilor de refugiați și administrațiilor publice locale în comunitatea cărora sunt refugiați din țara vecină. „La tabără au fost acceptați copiii din familiile care au cazat acasă ucraineni refugiați. Un alt criteriu de bază a reprezentat entitățile în care au fost instituționalizați copiii din Ucraina. La fel, am selectat copii și din familiile social-vulnerabile. Scopul nostru comun este de a facilita integrarea tuturor acestor copii în comunitatea noastră”, a subliniat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Fiecare dimineață începe cu imnul Republicii Moldova și cel al Ucrainei, simbolizând incluziunea copiilor din tabără, dintre care mai mult de jumătate sunt din familii refugiate din țara vecină.

Vizita reprezentanților Guvernului și ai partenerilor de dezvoltare a avut loc în ziua în care la tabără s-a celebrat ziua îmbrățișărilor, copiii sărbătorind prin îmbrățișări, muzică și dans. Arina are 12 ani și este din Ștefan Vodă. Din primele zile de tabără, Arina a reușit deja să-și facă o prietenă din Kiev. Comunicarea nu este o problemă pentru cele două fete pentru că au reușit foarte bine să socializeze prin dans.

Acum patru luni, Zahar, în vârstă de 14 ani, s-a stabilit cu mama sa la Criuleni. Băiatul ne-a spus că aici, în tabără, cel mai mult îi plac mâncarea și competițiile sportive. Cu zâmbetul pe buze și încrezător din fire, Zahar a menționat că s-a împrietenit cu trei copii din Moldova, pe care ar dori să-i invite acasă la el, în Ucraina, atunci când va fi pace.

Tabăra de odihnă рunе la dispoziția copiilor cazare, 4 mese ре zi, dar și o serie de activități menite să încurajeze relaționarea copiilor prin acțiuni de divertisment, рrоgrаme artistice și competiții culturale și sportive.

Taberele de vară pentru cei 900 de copii sunt organizate cu suportul financiar al Fundației Soros din Moldova, UNICEF Moldova și Catholic Relief Services (CRS). Transportarea copiilor spre tabăra din Vadul lui Vodă este asigurată de Agenția ONU pentru Refugiați.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.