VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 12700 de cereri pentru Programul de studiere a limbii române. Fiecare al cincilea solicitant e din Găgăuzia și Tiraspol

Un număr record de peste 12700 de persoane s-au înscris pentru aproximativ 5000 de locuri disponibile în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, anunță Ministerul Educației. 

Cele mai multe cereri, peste 6900, au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău, urmat de Găgăuzia – 1586, Bălți – 682 și Tiraspol – 622. Restul 2971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9000 au cerut să studieze nivelul începător sau nivelul elementar. 

Cei mai mulți solicitanți, 3284, sunt angajați în domeniul educației, urmați de cei din econome – 2244, medicină – 867, administrație publică centrală și locală – 759, arte – 682 și justiție – 446. Ce ține de forma de organizare a cursurilor, mai mult de jumătate, sau 56%, au cerut să le facă online, iar restul  44% –  cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu. 

Menționăm, cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

La final, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.