VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Peste 110 mii de moldoveni au ales să se odihnească în UE și doar 330 în CSI

Fiecare al patrulea moldovean merge la odihnă în UE. Nimeni, nici chiar cei care sunt nostalgici după CSI, nu mai vor să se odihnească în CSI. Totodată, după izbucnirea războiului din Ucraina, Turcia și Egiptul au devenit destinațiile preferate ale moldovenilor. Constatările aparțin expertului de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță

Potrivit expertului, anularea regimului de vize cu UE a intensificat puternic dorința de a călători a moldovenilor. Ca rezultat, în 2022, 110,8 mii de moldoveni s-au odihnit în una din țările UE. Asta doar prin intermediul agențiilor de turism. Numărul real de persoane care au mers în UE este aproximativ de 3 ori mai mare. Aproximativ 40% din moldoveni aleg țările UE ca destinație pentru odihnă.

Totodată, expertul declară că CSI nu mai este printre preferințe moldovenilor la capitolul odihnă. Dacă în 2017 circa 8 mii de moldoveni mergeau la odihnă în CSI, dintre care 90% mergeau în Ucraina, din moment ce Ucraina a părăsit CSI, anul trecut în CSI s-au odihnit circa 300 de moldoveni.

Veaceslav Ioniță precizează că turismul moldovenesc în 2020 a trecut printr-o perioadă grea. A fost una dintre cele mai afectate ramuri de pandemia de COVID-19. Însă, în 2022 a fost ramura care a avut o recuperare completă.

Expertul susține că după numărul de moldoveni, care au plecat peste hotare la odihnă, în 2022 am avut cifra maximă. După numărul moldovenilor, care s-au odihnit acasă, la fel am avut o cifră maximă. Dar, și după numărul străinilor care au venit în Moldova.

„Aici noi vorbim despre turismul oficial, turismul organizat, pentru care trebuie să apelezi la o agenție de turism. Acesta a crescut destul de puternic, deoarece mulți moldoveni care mergeau în Ucraina la odihnă, în urma războiului dus de către Federația Rusă în această țară, moldovenii s-au reorientat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că Turcia și Egiptul sunt acum țările de bază ca destinație pentru odihnă ale moldovenilor. În ultimii cinci ani, moldovenii, în mod organizat, au vizitat 136 de țări. Topul celor 10 țări, ca destinație pentru moldoveni, din cele 136 de țări vizitate, arată astfel: 42,9% - Turcia; 20,2% - Bulgaria; 12,1% - Egipt; 9,8% - România; 5,1% - Grecia; 2,8% - Ucraina; 1% - Muntenegru; câte 0,7% Ungaria și Italia; 0,6% - Spania. Topul celor 10 țări de unde vin turiști în Republica Moldova, arată așa: 31,1% din România; 14,3% - Ucraina; 8,7% - Italia; 8,4% - Federația Rusă; 6,9% - Polonia; 5,2% - Austria; 3,6% - Germania; 2,6% - Marea Britanie; 2,5% - SUA; 1,9% - Franța.

„Dacă în cazul moldovenilor care pleacă la odihnă peste hotare, 1 pleacă de sine stătător, în mod neorganizat, altul pleacă în mod organizat, prin agenție de turism. În cazul turiștilor străini, care vin în Republica Moldova, raportul este de 5 la 1. La 1 care vine oficial, prin agenție, alții 5 vin neoficial, nu prin agenție, de sine stătător”, a afirmat expertul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.