VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Persoanele care dau foc la frunze riscă amenzi de peste 10 mii de lei

Inspectoratul pentru Protecția Mediului avertizează că persoanele care incendiază frunzele sau gunoiul menajer riscă amenzi de până la 10 mii de lei. Inspectorii de mediu vin cu un îndemn către populație de a nu da foc la deşeuri, resturi vegetale și frunze pentru a nu polua mediul înconjurător.

Substanţele nocive care se elimină de la arderea deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umană intensă și în consecință au de suferit copiii, bătrânii, bolnavii de boli respiratorii, precum şi biodiversitatea.

În zilele cu aer umed şi ceaţă microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele respiratorii.

Pe traseele naţionale, unde adeseori se arde iarba uscată şi frunzele, din cauza fumului se creează pericol de accidente.

O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deşeuri constă în faptul, că celuloza formează combinaţii policiclice, benzapirena, care are cea mai periculoasă acţiune, fiind un cancerigen puternic.

Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele pot fi depozitate şi acoperite cu sol, astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, aduce la cunoștință că arderea este o încălcare a legislaţiei ecologice şi se sancţionează conform Codului contravențional al Republicii Moldova. Conform art. 154 alin.(1), nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură, prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei, pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice.

De asemenea, în temeiul art.115 alin.(3) arderea în cîmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă, la fel prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice.

Astfel, colectarea separată a deşeurilor şi folosirea frunzelor pentru prepararea compostului care este cel mai bun îngrăşământ organic, este o soluţie cu mult mai raţională şi mai avantajoasă mediului înconjurător.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.