VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Pensionarii ale căror venituri nu depășesc 5 mii de lei vor primi suport financiar unic în valoare de 1500 de lei

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 va fi rectificată în baza deciziei aprobate, astăzi, de Executiv. Ajustarea va fi efectuată în urma analizei executării bugetului în primul semestru al anului curent, dinamicii contingentului de beneficiari şi a mărimilor medii ale prestaţiilor sociale.

Rectificarea bugetului este necesară și pentru implementarea, începând cu 1 octombrie curent, a unor acțiuni noi, inițiate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, și anume: 

– acordarea unui suport financiar unic, în valoare de 1500 de lei, beneficiarilor de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat stabilite până la 1 octombrie 2022, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 de lei, domiciliați în Republica Moldova;

– stabilirea indemnizației lunare în mărime de 1000  de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indiferent dacă părinții copiilor au statut de persoană asigurată sau neasigurată;

– majorarea de la 370 până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoanele asigurate și neasigurate;

– menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 lei. Astfel, pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de cca 245 mii de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 50 249,5 mii lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

Conform calculelor propuse, veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 se vor majora cu 1,1 miliarde lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.