VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

PE inițiază o rezoluție prin care solicită sancțiuni împotriva celor care destabilizează R. Moldova

Grupul Renew Europe din cadrul Parlamentului European (PE) a solicitat marți, 14 martie în cadrul unei dezbateri consacrate situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit unui comunicat remis presei, Renew Europe condamnă cu fermitate încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, solicită UE și statelor sale membre să îi sancționeze pe cei responsabili de acest lucru și să își intensifice sprijinul pentru Chișinău.

La inițiativa grupului politic, deputații europeni au dezbătut provocările cu care se confruntă Republica Moldova și vor vota o rezoluție pe această temă în cadrul următoarei sesiuni plenare.

Renew Europe a precizat că trebuie luate măsuri pentru a contracara utilizarea mijloacelor hibride de către Rusia, inclusiv prin creșterea resurselor tehnice și a expertizei în combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice și a altor atacuri hibride.

Având în vedere provocările de securitate ale Republicii Moldova, grupul politic a solicitat și stabilirea și lansarea unei misiuni civile consultative PSAC ambițioase a UE și creșterea contribuțiilor pe care țara le primește prin intermediul Facilității europene pentru pace, solicitări înaintate la nivelul Consiliului Afaceri Externe al UE și de ministrul de externe al României. 

„O economie stabilă este crucială pentru securitatea și reziliența unei țări. Solicităm UE să continue să ofere sprijin politic, economic și umanitar Republicii Moldova și să promoveze statul de drept, democrația și reformele în această țară. Având în vedere structura micii economii moldovenești și pe baza evaluărilor pozitive ale auditului, solicităm UE să permită în continuare exporturile de bunuri de origine moldovenească, să sprijine aderarea țării la Spațiul unic de plăți în euro (SEPA) și să extindă programul Roam like home la Republica Moldova.

Asigurarea rezilienței Republicii Moldova la presiunile externe legate de energie este, de asemenea, foarte importantă, prin urmare, UE trebuie să își sporească finanțarea pentru a finaliza conectarea țării la rețelele sale energetice” se menționează în comunicat.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache (REPER, România), vicepreședinte al Grupului Renew Europe și raportor al Parlamentului European pentru Moldova, a declarat că: „președintele Maia Sandu și cetățenii Republicii Moldova au ales un model de societate care se bazează pe reguli democratice, pe drepturi și libertăți individuale și pe o economie deschisă”.

„Acest model și modelul ucrainean sunt în contrast total cu viziunea lui Putin despre cum funcționează o țară. Iată ce reprezintă atacurile hibride la care sunt supuse Republica Moldova și conducerea sa politică. Parlamentul European trebuie să se asigure că sprijinul UE pentru Republica Moldova va continua și că acesta va fi în beneficiul majorității care alege democrația”, a mai spus el.

Pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European a avut loc o dezbatere despre situația din R. Moldova și provocările pe care le gestionează autoritățile de la Chișinău, în contextul războiului de la frontieră, a crizei refugiaților, amenințărilor la adresa securității din partea Rusiei și a crizei energetice.

„Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede”, este concluzia eurodeputaților după dezbaterea în plenul PE a situației din R. Moldova. 

Citește și: Dereck Hogan: Acțiunile de destabilizare din R. Moldova nu sunt surprinzătoare și vor continua

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.