VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Gazprom înghite noduri. Victor Parlicov: Kremlinul, se pare, nu mai este entuziasmat de livrarea gratuită a gazelor în regiunea transnistreană

Gazprom a devenit captiv prin propriul său model aplicat în raport cu regiunea transnistreană și că de la o vreme încoace livrarea gratuită a gazelor în stânga Nistrului nu mai avantajează concernul rus. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni TV.

Demnitarul a precizat că Gazprom tolerează datoriile malului stâng, deși anterior, când gazul rusesc era livrat pe tot teritoriul Republicii Moldova, concernul rus recurgea la limitarea volumelor de gaze sau la șantaj.

”Din luna decembrie, Gazprom nu primește nimic bani pentru gazul livrat în Republica Moldova, regiunea transnistreană cum nu plătea nimic, așa și nu plătește nimic și Gazprom nu poate fi fericit la acest capitol. Pe de altă parte, nici nu poate să renunțe la această construcție, pe care tot ei, timp de 30 de ani au creat-o”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că, din decembrie 2022, Republica Moldova primește de la concernul rus Gazprom o cantitate zilnică de 5,7 milioane de metri cubi de gaz, care este oferită regiunii transnistrene în schimbul livrării de energie electrică. Malul drept folosește gazele cumpărate de pe piețele internaționale și din rezervele stocate în Ucraina și România.

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova avea în rezerve 250 de milioane de metri cubi de gaze.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.