Grupul Renew Europe din cadrul Parlamentului European (PE) a solicitat marți, 14 martie în cadrul unei dezbateri consacrate situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.
Potrivit unui comunicat remis presei, Renew Europe condamnă cu fermitate încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, solicită UE și statelor sale membre să îi sancționeze pe cei responsabili de acest lucru și să își intensifice sprijinul pentru Chișinău.
La inițiativa grupului politic, deputații europeni au dezbătut provocările cu care se confruntă Republica Moldova și vor vota o rezoluție pe această temă în cadrul următoarei sesiuni plenare.
Renew Europe a precizat că trebuie luate măsuri pentru a contracara utilizarea mijloacelor hibride de către Rusia, inclusiv prin creșterea resurselor tehnice și a expertizei în combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice și a altor atacuri hibride.
Având în vedere provocările de securitate ale Republicii Moldova, grupul politic a solicitat și stabilirea și lansarea unei misiuni civile consultative PSAC ambițioase a UE și creșterea contribuțiilor pe care țara le primește prin intermediul Facilității europene pentru pace, solicitări înaintate la nivelul Consiliului Afaceri Externe al UE și de ministrul de externe al României.
Europarlamentarul Dragoș Tudorache (REPER, România), vicepreședinte al Grupului Renew Europe și raportor al Parlamentului European pentru Moldova, a declarat că: „președintele Maia Sandu și cetățenii Republicii Moldova au ales un model de societate care se bazează pe reguli democratice, pe drepturi și libertăți individuale și pe o economie deschisă”.
Pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European a avut loc o dezbatere despre situația din R. Moldova și provocările pe care le gestionează autoritățile de la Chișinău, în contextul războiului de la frontieră, a crizei refugiaților, amenințărilor la adresa securității din partea Rusiei și a crizei energetice.
„Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede”, este concluzia eurodeputaților după dezbaterea în plenul PE a situației din R. Moldova.
Citește și: Dereck Hogan: Acțiunile de destabilizare din R. Moldova nu sunt surprinzătoare și vor continua