VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Patru din 10 ruși nu-și mai doresc prelungirea războiului în Ucraina 

Tot mai mulți ruși se opun continuării agresiunii din Ucraina. Adepții așa-zisei operațiuni militare speciale, cum este denumit oficial războiul declanșat de Federația Rusă, sunt tot mai puțini pe măsură ce invazia Ucrainei se prelungește, numărul victimelor în rândul forțelor rusești crește, iar narativele propagandei de stat își pierd din efectul scontat, anunță Centrul rus de cercetări sociologice ”Levada”. 

Instituția a efectuat un nou studiu care arată că ponderea cetățenilor în favoarea continuării agresiunii a scăzut la 37% în luna octombrie, un nou minim din toamna anului 2022, când a avut loc mobilizarea în masă în Rusia. Pe de altă parte, 24% dintre ruși sunt ”cu siguranță în favoarea” continuării războiului, în timp ce alți 13% ”mai degrabă” susțin acțiunile militare.

Totodată, potrivit sondajului, 56 la sută dintre cetățenii Rusiei pledează pentru începerea negocierilor de pace, un număr record de la începutul războiului. 

Pensionarii ruși rămân cel mai ”militant grup” din societatea rusă. Aproape fiecare al doilea cetățean care are peste 55 de ani susține continuarea agresiunii. Cifra este aproape dublă față de ponderea tinerilor pro-război, care, potrivit Centrului ”Levada”, este de doar 23%.

Un lucru bizar este faptul că, deși își doresc încetarea războiului, mulți ruși nu sunt gata să renunțe la teritoriile ucrainene ocupate până acum de forțele ruse. Majoritatea celor chestionați, peste 70%, ar susține o încetare a agresiunii, cu condiția ca teritoriile anexate să rămână parte a Federației Ruse.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.