VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul Șor, cu cele mai multe donații ilegale pentru alegerile din Găgăuzia: CEC a inițiat 8 procese contravenționale

Comisia Electorală Centrală a inițiat 8 procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

În urma verificării rapoartele totalizatoare privind finanțarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de către Consiliul electoral central al Găgăuziei, Comisia Electorală Centrală a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11.700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar, după cum urmează:

 • Nicolae Dudoglo – donații din partea a 3 persoane, cu o depășire în sumă totală de 59.090 lei;
 • Grigore Uzun – donații din partea a 7 persoane, cu o depășire în sumă totală de 184.800 lei;
 • Mihail Formuzal – donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 18.600 lei;
 • Victor Petrov – donații din partea a 21 persoane, cu o depășire în sumă totală de 436.800 lei;
 • Dmitrii Croitor – donații din partea a 5 persoane, cu o depășire în sumă totală de 102.100 lei;
 • Gheorghii Pavlioglo – donații din partea a 2 persoane, cu o depășire în sumă totală de 15.600 lei;
 • Evghenia Guțul (Partidul Politic„Șor”) – donații din partea a 65 persoane, cu o depășire în sumă totală de 458.800 lei;
 • Serghei Cimpoieș – donații din partea unei persoane, cu o depășire în sumă totală de 148.300 lei.

  CEC anunță că la data de 5 mai 2023 a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu întreprins nicio acțiune în acest sens.

  Prin urmare, inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care au calitatea de agenți constatatori care asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun. Conform Codului contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nicio acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale, au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor 8 contravenții. Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar”, subliniază CEC.

Subliniem că prin dispoziția art. 483 alin. (1) din Codul contravențional se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe (anonime) ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent. Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 9.000 de lei la 15.000 de lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.